Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Kijken: ‘The Displaced’ - De eerste virtual realityfilm van The New York Times

Met de gratis app kan je 360 graden in de levens van drie ontheemde kinderen kijken.

Screenshot van NYT Magazine verhaal over Oleg uit Oekraïne.
Screenshot van NYT Magazine verhaal over Oleg uit Oekraïne. Screenshot van NYT Magazine verhaal over Oleg uit Oekraïne.

The New York Times heeft zijn eerste virtual realitydocumentaire uitgebracht. ‘The Displaced’ laat in een drieluik de verhalen van drie ontheemde kinderen zien: de Syrische Hana (12), de Oekraïense Oleg (11) en de Zuid-Soedanese Chuol (9).

Bijna 30 miljoen kinderen zijn momenteel wereldwijd hun huizen uit gedreven door oorlog en vervolging. Deze multimediale reis in tekst, foto’s en virtuele realiteit vertelt het verhaal van drie van hen. “Alle drie hebben ze hun huizen verwoest zien worden; twee hebben familieleden verloren. Toch gaan ze door”, aldus The New York Times Magazine-hoofdredacteur Jake Silverstein.

360-graden

Wanneer je op je mobiele telefoon de gratis The New York Times Virtual Reality-app opent word je meteen in het verhaal gezogen. In ruim 10 minuten laten Hana, Oleg en Chuol hun levens zien door hun eigen ogen. Door je smartphone 360 graden te bewegen zie je de complete leefomgeving van de kinderen; ze rennen langs je en laten je hun wereld zien. Zo komt de situatie van de kinderen eng dichtbij.

Bij de komende zondagseditie van de The New York Times worden 1,3 miljoen Google Cardboard-brillen geleverd aan abonnees. Met deze zelf te vouwen bril krijgt de documentaire een extra dimensie.