Karim Benzema rolt van de ene affaire in de andere

Is voetballer Karim Benzema medeplichtig aan poging tot chantage van een teamgenoot?

Karim Benzema zat woensdagnacht vast op het politiebureau vanwege de afpersingszaak. Foto Eric Gaillard/Reuters

De Franse voetballer Karim Benzema heeft justitie niet kunnen overtuigen van zijn onschuld in een afpersingszaak waarover hij woensdag werd verhoord. Gisteren stelde het parket van Versailles een formeel onderzoek in naar de spits van Real Madrid. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan poging tot chantage van een teamgenoot bij het Franse nationale elftal, Mathieu Valbuena. Zolang het onderzoek loopt mogen de twee spelers geen contact hebben, zei een justitiewoordvoerder. Na een nacht op het politiebureau – in Frankrijk gebruikelijk bij dit soort procedures – kon Benzema gisteren rond lunchtijd naar huis.

Valbuena deed deze zomer aangifte van een serie telefoontjes waarin onbekenden 150.000 euro eisten in ruil voor het niet via internet verspreiden van een video waarop te zien is hoe hij seks heeft met zijn vriendin.

In afgetapte telefoongesprekken zouden de verdachten geopperd hebben Benzema via een jeugdvriend in te schakelen om Valbuena onder druk te zetten, onthulde dagblad Le Parisien onlangs. Benzema heeft volgens justitiebronnen in Franse media tijdens het verhoor erkend dat hij zijn teamgenoot bij Les Bleus daadwerkelijk heeft aangesproken op de zaak.

De vraag blijft op welke wijze Benzema tussenbeide kwam. Volgens zijn advocaat zou hij Valbuena slechts „vriendschappelijk advies” hebben gegeven. Justitie vermoedt dat hij Valbuena te verstaan heeft gegeven exclusief met de jeugdvriend te onderhandelen. Het gesprek zou plaats hebben gehad op 5 oktober tijdens een trainingskamp van Les Bleus.

De affaire rond de toch al zo vaak door affaires geplaagde Bleus komt op een slecht moment voor bondscoach Didier Deschamps. Hij maakte een uur na het besluit van justitie gisteren zijn selectie bekend voor de oefenduels tegen Duitsland en Engeland. Benzema, wegens een blessure ook aan de kant bij Real, en de bij Lyon matig presterende Valbuena, stonden niet op de lijst. Valbuena verkeert volgens Deschamps „niet in de beste psychologische omstandigheden”.

Benzema kwam eerder in aanraking met justitie. Vorig jaar werd hij na een slepende procedure met collega Franck Ribéry vrijgesproken van het gebruikmaken van de diensten van een minderjarige prostituee. En volgens weekblad Le Point zou zijn naam recent zijn opgedoken in een grote cocaïnesmokkelzaak die Frankrijk bezighoudt: de hoofdverdachte zou een oude kennis van de voetballer zijn. De 27-jarige Benzema staat zich voor op zijn bescheiden jeugd in de onstuimige banlieue van Lyon.

Deschamps ging niet in op vragen over eventuele consequenties voor het EK, volgend jaar juni in Frankrijk. Zolang het onderzoek loopt, spelen Benzema en Valbuena niet samen in één team. Zulke onderzoeken kunnen in Frankrijk lang duren: tussen de opening van de zedenzaak en de vrijspraak van Benzema zat vier jaar.