Hoe Airbnb voor problemen zorgt

De aanhoudende groei van Airbnb zorgt voor flinke protesten in San Francisco. Ook in Nederland levert de huisdeelsite problemen op.

Het is een roerig weekje voor Airbnb in San Francisco. In de thuisstad van de huizendeelsite bestormde een groepje demonstranten maandag het hoofdkantoor, en woensdag was er een referendum over het inperken van de dienst. Airbnb zou volgens tegenstanders zorgen voor teveel overlast van toeristen in woonwijken, en de huizenprijs opdrijven waardoor mensen hun huur niet meer kunnen betalen.

 

 

Het referendum ging over een voorstel om het aantal dagen voor Airbnb-verhuur te maximeren op 75. Dat werd ondanks een door de hotelbranche gesponsorde campagne met 55 procent van de stemmen verworpen, waardoor de dienst niet wordt ingeperkt. Maar de onrust laat zien hoe Airbnb botst met omwonenden.

In Nederland zet de groei vooral door in Amsterdam. Uit een recente inventarisatie van de Belastingdienst blijkt dat via huizendeelsites inmiddels 60.000 Nederlandse woningen af en toe te huur staan voor toeristen. Airbnb is marktleider: volgens eigen cijfers staan er 24.000 Nederlandse huizen, kamers en boten op, de helft in Amsterdam.

Dat leidt nog niet tot het soort heftige spanningen als in San Francisco, en ook niet tot taferelen zoals bij taxi-app Uber, een ander jong Amerikaans bedrijf dat op allerlei manieren botst met de gevestigde orde. Gebruikers lijken bovendien tevreden. Maar toch zijn ook hier wel degelijk problemen.

Huurprijzen opdrijven

De prijs voor een Airbnb-overnachting in Amsterdam loopt soms op tot enkele honderden euro’s per nacht. Als je zoveel kunt bijverdienen als huizenbezitter, drijft dat dan de woningwaarde op, en daarmee de huurprijzen in de buurt?

Dat is wel wat demonstranten in San Francisco beweren. Een rapport van ING van vorige week wijst erop dat dat inderdaad zo kan zijn. „Airbnb kan de prijsvorming van woningen in Amsterdam beïnvloeden”, staat in het onderzoek. Hoe groot het effect precies is, is lastig te meten, zegt ING.

Uitzettingen door hoge huren zullen in Nederland niet snel plaatsvinden vanwege huurdersbescherming en gereguleerde huurprijzen, zegt wethouder Laurens Ivens (SP) van Wonen. „Maar je ziet wel dat Airbnb het makkelijker maakt om huizen te onttrekken aan de markt, waardoor het aanbod afneemt.” Hij zegt dat hij grote commerciële partijen die panden opkopen om illegaal op Airbnb te zetten, harder gaat aanpakken.

 

 

Lees ook: Verhuren via Airbnb? Hier moet je op letten

Belasting ontduiken

Trots verstuurde Airbnb in oktober een persbericht dat het dit jaar bijna 5,5 miljoen euro toeristenbelasting heeft betaald in Amsterdam. Maar de Belastingdienst denkt dat het bedrag dat verhuurders uiteindelijk níet betalen aan belastingen wel eens veel hoger kan zijn. Alle Airbnb-opbrengsten moeten verhuurders gewoon opgeven als belastbaar inkomen. De Belastingdienst denkt dat veel mensen dat niet netjes doen.

Eerder dit jaar kondigde de fiscus daarom een onderzoek aan. „Maar daarover zijn nu nog geen concrete dingen te melden”, zegt woordvoerder Adriaan Ros. Er is wel contact met Airbnb, maar de Belastingdienst kan de gegevens over verhuurders niet opvragen of vorderen, omdat het bedrijf niet in Nederland is gevestigd.

Voorlopig is het dus erg lastig om belastingontduiking door Airbnb-verhuurders op te sporen. „Dat duurt zeker nog enkele maanden.”

Lees ook: Airbnb-gebruiker? Dit ga je dan merken van de Belastingdienst

Lekkage bij de onderburen

Wat als een Airbnb-huurder de badkamer blank zet zodat de onderburen lekkage krijgen? Tot voor kort waren verhuurders, en dus hun buren , daarvoor niet verzekerd. Daarin is wel wat verandering gekomen sinds Airbnb in oktober begon met een gratis aansprakelijksheidsverzekering tot 880.000 euro voor alle verhuurders. Voorheen was alleen schade aan de verhuurde woning zelf verzekerd.

Maar ook de nieuwe verzekering van Airbnb dekt niet alles, zoals brand- of stormschade. „Ook als er sprake is van opzet of nalatigheid is het de vraag of de dekking geldt”, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis. Verzekeraars als Achmea en NN spelen de laatste maanden in op die onzekerheid met speciale Airbnb-verzekeringen, maar ook die keren niet altijd uit.

De la Porte zegt dat verhuurders vooral goede afspraken moeten maken met hun Vereniging van Eigenaren (VvE). In Amsterdam is het zelfs zo dat je geen woning op Airbnb mag zetten zonder VvE-toestemming. Maar of dat altijd netjes gebeurt? Ook dat is lastig te checken.