Hij ontwierp auto’s voor Elvis Presley. En bouwde dé batmobiel

George Barris stripte gewone auto’s zoals Buicks en Fords en maakte daar fantasierijke nieuwe modellen van.

De ontwerper van de Batmobiel en de Munster Koach, George Barris, is donderdag overleden in zijn huis in Californië. Hij was 89 jaar oud. George Barris stripte gewone auto’s zoals Buicks en Fords en maakte daar fantasierijke nieuwe modellen van. Ook aan de basis van de Batmobiel staat een werkelijk bestaande auto, de Lincoln Futura.

George Barris begon zijn ontwerpwerk samen met zijn drie jaar oudere broer Sam. Hun eerste aangepaste wagen maakten ze in 1925, een Buick die ze hadden gekocht van het geld dat ze verdienden door te werken in het Griekse familierestaurant. Na de Tweede Wereldoorlog openden ze samen Barris Kustom in Los Angeles. Het begrip ‘Southern California customized car look’ komt daarvandaan.

Nadat George Barris in 1948 een prijs had gewonnen met een ‘customized’ Buick, werd hij steeds bekender. In die tijd kwamen ook tijdschriften op als Hot Rod, Car Craft en Rod and Custom. In 1952 werd Barris’ Hirohata Merc getoond op de General Motors Motorama autoshow. De auto werd een hit. Begin jaren zestig vroeg Ford of Barris auto’s voor het merk wilde ‘customizen’. George Barris ontwierp auto’s voor Elvis Presley, Lionel Hampton, Zsa Zsa Gabor.

Maar het bekendst werden zijn auto’s voor tv-series als Batman en The Munsters. En toen de benzineprijzen stegen en auto’s kleiner werden, paste hij zich aan. Een van zijn laatste ontwerpen maakt hij op basis van de Toyota Prius. In 2005 noemde hij zichzelf in een interview “een crazy car guy”, die nog elke morgen om acht uur aan het werk ging, gewoon omdat dat leuk was.