Getuige filmt mislukte moordaanslag Diemen

Een moordpoging in Diemen, waarbij een man meermalen in de maagstreek werd geschoten, is gefilmd door een omstander. De politie was gisteravond op zoek naar de getuige die de opnames heeft gemaakt.

Bewoners van het Scheepskwartier, waar de schietpartij gistermiddag rond één uur plaatsvond, reageerden geschrokken op de aanslag. Volgens een getuige schoten twee daders in het wilde weg op een parkeerplaats voor zijn huis. De twee waren geheel in het zwart gekleed en droegen kogelvrije vesten. Ze zijn gevlucht in een Volkswagen. De een had een petje op, de ander een bivakmuts.

Volgens de lokale krant Het Parool en de Amsterdamse stadszender AT5 zou het slachtoffer de 44-jarige Peter R. zijn, een bekende in de Amsterdamse onderwereld. De politie wilde berichten over de identiteit bevestigen noch ontkennen. De man was bij kennis toen hij naar het ziekenhuis werd gebracht.

R. zou volgens Het Parool bevriend zijn geweest met een ander slachtoffer van onderwereldgeweld: Lucas Boom. Die werd dit voorjaar voor de school van zijn zoon in Zaandam geliquideerd. Boom werd eerder regelmatig gezien met crimineel Willem Holleeder, veroordeeld voor afpersing van vastgoedhandelaar Wim Endstra.

Dat iemand uit de entourage van Holleeder wordt beschoten in de week dat drie verdachten van de moord op Endstra terechtstaan, lijkt toeval. Vragen over motief of achtergrond van de schietpartij kan of wil de politie niet beantwoorden. (NRC)