Directeur Nederlandse Munt stapt op na financieel debacle bij order in Chili

Onder druk van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) stapt de directeur van de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) op. Het vertrek van Maarten Brouwer, sinds 2001 in functie als Muntmeester, hangt samen met grote financiële problemen van de staatsdeelneming die het exclusieve recht heeft om Nederlandse euromunten te drukken.

De acute problemen zijn ontstaan doordat KNM zich heeft vertild aan een grote order voor het maken van pesos voor Chili. Het ministerie van Financiën bevestigt berichtgeving hierover in de Volkskrant. Door productiefouten en gebrekkige kwaliteit moest KNM boetes aan Chili betalen en extra investeringen doen. Daardoor was het bedrijf vorig jaar niet in staat de vaste afdracht aan de Nederlandse staat van de zogeheten nominale waarde van de in 2014 in omloop gebrachte euromunten te voldoen. De betalingsachterstand is inmiddels opgelopen tot ruim 18 miljoen euro.

Al in april waarschuwde het ministerie van Financiën dat gebrek aan liquiditeit van KNM de continuïteit van het bedrijf op het spel zette. Omdat de aandeelhouder niet wilde dat KNM zou omvallen, besloot men eerder dit jaar al om niet „op zeer korte termijn” op afbetaling aan te dringen. De problemen zullen volgens Wiebes leiden tot een „substantieel verlies over 2014”. De jaarrekening is nog altijd niet goedgekeurd door de accountant. (NRC)