Frankrijk voert tijdelijke grenscontroles in

De grensbewaking zal plaatsvinden rondom de klimaattop later dit jaar.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Foto Julien Warnand/EPA

Frankrijk gaat in de weken rond de VN-klimaattop in Parijs later dit jaar weer grenscontroles uitoefenen. De veiligheidsmaatregelen zijn volgens minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve noodzakelijk om een potentiële terroristische aanslag te kunnen voorkomen, zo meldt persbureau AFP.

Franse autoriteiten letten daarbij specifiek op personen met “mogelijk terroristische motieven” en demonstranten die met geweld hun protest kracht willen gaan bijzetten. Frankrijk is extra alert na verschillende (pogingen tot) aanslagen in het land dit jaar, waaronder afgelopen januari op het satirische weekblad Charlie Hebdo.

Cazeneuve deed zijn uitspraak in een interview met televisiestation BFM. Volgens de minister staat het Schengen-verdrag de tijdelijke invoering van grenscontroles toe.

Hoe de controles er precies gaan uitzien is nog onduidelijk. Evenals wanneer ze exact starten. Volgens activisten zou het gaan om 13 november, maar dat is nog niet bevestigd. De klimaatconferentie duurt van 30 november tot 11 december.