[special]/apps/ferry/[/special]

Feyenoord - Ajax,
de klassieker

Tekst: Bart Hinke en Steven Verseput. Beeldredactie, vormgeving en techniek: Bas van Kooij, Koen Smeets, Milo Vermeulen en Miriam Vieveen.

---

Zondag bevechten Feyenoord en Ajax elkaar voor de tweede keer in twee weken in Rotterdam. Een korte geschiedenis van ‘de klassieker’ aan de hand van legendarische spelers, trainers, de stadions en supportersproblemen. En vooral veel beeld.

De all-time topspelers

van Feyenoord…

Ove Kindvall

Coen Moulijn

Rinus Israel

Eddie Pieters Graafland

John de Wolf

Taument Larsson

Robin en Pierre

Dirk Kuijt

Rinus Israel, keiharde verdediger, bijgenaamd IJzeren Rinus, speelde in de jaren zestig en zeventig voor Feyenoord, maker van de 1-1 in de gewonnen Europa Cup 1-finale tegen Celtic. Eerste Nederlander die de cup met de grote oren omhooghield, als aanvoerder.

Eddy Pieters Graafland, zonder twijfel de beste keeper ooit van Feyenoord, stapte in 1958 over van Ajax naar Feyenoord, waar hij tot en met 1970 speelde. De huidige Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer maakte vorig jaar dezelfde overstap.

Ove Kindvall, de Zweedse superspits, voor altijd verbonden aan het beslissende doelpunt in Milaan tegen Celtic in de verlenging van de finale, waardoor Feyenoord in 1970 de Europa Cup 1 won.

Coen Moulijn, legendarische linksbuiten, met ongekende dribbels. De Rotterdammer bleef een carrière lang bij Feyenoord (van 1955 tot en met 1972), ondanks interesse van Barcelona in de jaren zestig. Zijn standbeeld staat bij de Kuip. “Wat Johan Cruijff is voor Amsterdam, is Coen Moulijn voor Rotterdam”, klonk het na zijn overlijden in 2011.

John de Wolf, de noeste verdediger met de lange haren en vernietigende tackles, cultfiguur bij het Legioen. Met aanvoerder De Wolf veroverde Feyenoord de landstitel in 1993, na een seizoen dat gekenmerkt werd door vechtvoetbal.

Dirk Kuijt, de onvermoeibare spits die deze zomer terugkeerde bij zijn geliefde club, met tien doelpunten momenteel topscorer in de eredivisie.

…en die van Ajax

Piet Keizer

Sjaak Swart

Johan Cruijff

Van Basten

Dennis Bergkamp

Edgar Davids

Jari Litmanen

Wesley Sneijder

Sjaak Swart. Mr. Ajax, geweldige rechtsbuiten, puntgave voorzet. Zijn hoogtijdagen lagen in jaren zestig, net voor het grote succes aan de hand van Johan Cruijff.

Johan Cruijff. Legendarisch nummer 14 van Ajax en beste voetballer uit de Nederlandse geschiedenis,. Als voetballer bepalend bij de drie Europa Cup I zeges in de jaren 70. Iconische speler in Barcelona en Nederland, trainer en nog steeds de meest invloedrijkste man bij Ajax zonder officiële functie. Vorige maand werd longkanker gediagnosticeerd.

Dennis Bergkamp. Artistieke aanvaller, meester van de stift en onwaarschijnlijke passeerbewegingen. Won in 1992 met Ajax de Europa Cup 2, al was lag hij tijdens de finale met griep in bed. Vertrok vlak voor de successen van Van Gaal samen met Wim Jonk naar Internazionale.

Jari Litmanen. Fijnzinnige ‘nummer tien’, droomspeler van Louis van Gaal en spelmaker in het Champions League-winnende Ajax-elftal van 1995. Buiten het veld een karakteristieke, sobere Fin. Speelde tot aan zijn 40ste nog voor het Finse elftal, na een carrière die hem onder meer korte dienstverbanden bij Barcelona en Liverpool heeft gebracht. Keerde in 2002 terug naar Ajax, en werd opnieuw kampioen in 2004.

Edgar Davids. Alias de Pitbull, superieure middenvelder die geweldige techniek paarde aan fantastische wedstrijdinstelling. Onderdeel van het gouden Ajax van Louis van Gaal, Vertrok na de verloren Champions League-finale 1996 naar AC Milan. Dieptepunt die zomer was zijn verwijdering uit de Oranje-selectie wegens het beledigen van de bondscoach Guus Hiddink, maar de relatie tussen de twee bloeide op tijdens het WK 1998, met Davids als reserve-aanvoerder.

Wesley Sneijder. Utrechtse Ajacied, volmaakt tweebenig, verhaal van een volksjongen die wereldster werd. Werd met Ajax kampioen in 2004, onder Ronald Koeman, voordat hij in 2007 naar Real Madrid vertrok. Won de Champions League met Internazionale in zijn gloriejaar 2010, toen hij ook topscorer werd op het WK in Zuid-Afrika. Met 31 jaar is hij de veldspeler met de meeste wedstrijden voor Oranje aller tijden (119), en nog steeds actief. Alleen doelman Edwin van der Sar moet hij nog voor zich dulden, met 130 interlands.

Rentree van de legendes

DirkKuijt

rijkaard"

Dirk Kuijt…

Afgelopen zomer begon hij aan zijn tweede periode bij Feyenoord, na zijn eerste episode tussen 2003 en 2006. Hij was erbij toen Feyenoord voor de laatste keer Ajax versloeg in de Arena, tien jaar geleden. In totaal scoorde Kuijt zeven keer in negen duels met Ajax, en is daarmee de enige Feyenoorder in de huidige selectie die in de Klassieker een doelpunt maakte. “Winnen van Ajax, dat is hier bijna een prijs op zich”, zegt hij in het novembernummer van Feyenoord Magazine.

…en Frank Rijkaard

Amsterdammer uit de Jordaan, die in de jeugd met Ruud Gullit op pleintjes leerde voetballen. Vertrok na het winnen van de Europa Cup II in 1987 na een conflict met Johan Cruijff via Real Zaragoza naar AC Milan, waar hij grote successen beleefde als onderdeel van het Nederlandse trio met Gullit en Marco van Basten. Keerde terug om cruciale rol te spelen in elftal dat de Champions League won in 1995.

De Supporters

Uit vrees voor supportersrellen worden wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord sinds 2009 zonder publiek van de bezoekende club gespeeld. Na een periode van vijf jaar werd de regeling vorig jaar voor ‘onbepaalde tijd’ verlengd. Het verbod op uitpubliek geldt dus ook bij de komende Klassieker.

2015arena

2009gelerook.jpg

2014supporters.jpg

1960spandoek.jpg

De legendarische trainers

van Feyenoord…

2015/11/1999beenhakker.jpg

Ernst Happel, coach tussen 1969 en 1973, misschien wel de beste coach in de geschiedenis van Feyenoord, hij leidde de club in 1970 naar de eindzege in de Europa Cup 1 door in de finale Celtic te verslaan. Beschikte over topspelers als Willem van Hanegem, Wim Jansen, Coen Moulijn en Rinus Israël. Feyenoord werd zo de eerste Nederlandse club die de Europese beker won. Een jaar later veroverde Feyenoord ook de wereldbeker voor clubteams, evenals het landskampioenschap.

Willem van Hanegem, coach tussen 1992 en 1995, met het clubicoon als trainer werd de club landskampioen in 1993. Levert nu in zijn column in het Algemeen Dagblad regelmatig harde kritiek op de club.

Leo Beenhakker, coach tussen 1997 en 2000, de jongen van Rotterdam bij zijn favoriete club, won als coach de voorlopig laatste landstitel: in 1999.

Bert van Marwijk, tweemaal coach, tussen 2000-2004 en het seizoen 2007-2008. Hij is de laatste trainer die een internationale prijs won met Feyenoord: de UEFA Cup in 2002 – voorloper van de Europa League.

Ronald Koeman, coach tussen 2011 en 2014, hij kreeg de club sportief weer op de rails na enkele donkere jaren (eindigde twee seizoenen als tweede, en een keer als derde), maar won geen prijzen.

1970happel

2015/11/1994hanegem.jpg

2015/11/2001koemanajax.jpg

2015/11/2008vanmarwijk.jpg

…en Ajax

RinusMichels

Rinus Michels. Meest succesvolle Nederlandse coach aller tijden, met een carrière die verweven is met veel alle hoogtepunten in de Nederlandse voetbalgeschiedenis: WK-finale 1974, EK-winst 1988, gouden Ajax in de jaren zeventig. Schatplichtig aan spelers Cruijff en Van Basten, die excelleerden onder zijn leiding. Overleed in 2005.

Johan Cruijff. Nadat hij in 1984 Feyenoord kampioen maakte als speler, keerde hij terug naar Amsterdam om zijn Ajax als coach onder handen te nemen. Won in 1987 de Europa Cup II na een finale tegen Lokomotiv Leipzig, maar nam ontslag in 1988. Keerde in verschillende officiële en niet-officiële hoedanigheden terug als invloedrijkste figuur op afstand. Legendarisch is zijn afdaling, als technisch-directeur, naar de dug-out om coach Leo Beenhakker te vertellen hoe het moest in een wedstrijd tegen FC Twente, waarin een 3-1 achterstand werd omgebogen in 5-3 overwinning.

Aad de Mos. Hagenaar in Amsterdamse dienst, was hoofd jeugdopleiding en assistent van Beenhakker voordat hij hoofdcoach werd. Won een landstitel in 1983 met een uniek elftal met Van Basten én Cruijff, en werd op 6 mei 1985 ontslagen vlak voordat hij zijn derde landstitel zou hebben gewonnen.

Louis van Gaal. De meest succesvolle trainer van Ajax na Rinus Michels en Stefan Kovacs, die prijzen oogstten in de gouden jaren zeventig. Van Gaal won in 1992 de Europa Cup II, en volmaakte zijn droom van creatief samenspel in 1995 door de Champions League te winnen. Een jaar later verloor zijn Ajax op strafschoppen de finale tegen Juventus. Gehaat in Rotterdam wegens zijn getoonde arrogantie na het winnen van de wereldbeker - ‘we zijn de beste van Rotterdam’. Dieptepunt waren spreekkoren van de Feyenoord-aanhang over zijn aan kanker overleden vrouw Fernanda.

Ronald Koeman trof het als beginnend trainer met een talentvolle generatie (Sneijder, Van der Vaart, Ibrahimovic, Nigel de Jong) en loodste Ajax naar de kwartfinale Champions League, de laatste keer dat de club zo ver kwam in het belangrijkste Europese toernooi. Voordat De Boer in 2011 de titel won, was Koeman de laatste die Ajax naar het kampioenschap leidde in 2004.

Frank de Boer verloor pas twee van zijn elf Klassiekers als trainer, en won sinds zijn aantreden eind 2010 vier titels in een tijdperk waarin Ajax na een intense machtsstrijd onder aanvoering van adviseur Johan Cruijff een koerswijziging inzette: alles op de jeugd. In Europa is het hem niet gelukt om in de Champions League te ‘overwinteren’.

2015/11/1980beehakkerhaamscruijff.jpg

2015/11/1982demos.jpg

2015/11/1993vangaal.jpg

2015/11/2011frankdeboer.jpg

De thuisbases

arena"

dekuip

de Arena

Sinds 1996 speelt Ajax zijn thuiswedstrijden in het multifunctionele stadion met schuifdak boven en parkeergarage onder het veld. De Arena werd een jaar na het behalen van de Champions League in 1995 in gebruik genomen en vormde zo onbedoeld een symbolische breuk met de glorietijd voor Ajax, die niet meer terug zou komen. De Arena vormde wel decor voor de beursgang, bestuursperikelen en een vervaging van Ajax in het Europees voetbal. Met 53.500 zitplaatsen kan de Arena een paar honderd toeschouwers meer huisvesten dan de Rotterdamse Kuip, maar qua ambiance en voetbalbeleving staat de thuisbasis van Ajax nederig in de schaduw van het Feyenoord-stadion. Al toonde de kampioenswedstrijd op 15 mei 2011 tegen FC Twente aan wat hunkering en momentum kunnen bewerkstelligen in de Arena. Maar in Klassiekers tegen Feyenoord zonder uitpubliek, kolkt het stadion zelden.

…en de Kuip

Het oerstadion van Europa: geopend in 1937, renovatie in 1994. De Kuip is onovertroffen, maar qua comfort niet meer van deze tijd, met lange wachtrijen bij de toiletten en horecapunten. Commercieel heeft het stadion zijn grenzen bereikt: er zijn te weinig businessplaatsen en ontvangstruimtes voor zakelijke relaties. Oranje speelt om die reden geen interlands meer in Rotterdam, de bond kiest voor de modernere Arena. De afgelopen jaren is er gesproken over een nieuw of ingrijpend verbouwd stadion op Rotterdam-Zuid, maar de plannen liepen keer op keer spaak. Het is nu wachten op nieuwe plannen.

gullit