‘Explosie te horen op zwarte doos Russische Airbus’

Volgens de onderzoeker is de explosie niet veroorzaakt door een technisch mankement aan het toestel.

Er is een explosie te horen op de voicerecorder van de Russische Airbus die zaterdag neerstortte. Foto Khaled Elfiqi / EPA

Er is een explosie te horen op de voicerecorder van de Russische Airbus die zaterdag neerstortte. Dat blijkt uit gesprekken met een onderzoeker van de zwarte dozen, zo schrijft het Franse weekblad Le Point.

Volgens de onderzoeker is de explosie niet veroorzaakt door een technisch probleem en was op de voicerecorder te horen dat “alles normaal verliep” en er toen “opeens niets meer was”. Een anonieme bron binnen de Britse inlichtingendienst, meldt aan de BBC dat er “mogelijk een explosief vlak voor vertrek in het bagageruim is geplaatst”.

Eerder vandaag schreef de Russische krant Kommersant dat er geen bijzondere informatie of aanwijzingen over de oorzaak van de crash in de Sinaï op de eerste zwarte doos te horen was.

Werk van IS

De Egyptische afdeling van terreurbeweging Islamitische Staat liet zaterdag al snel weten dat zij het vliegtuig hadden neergehaald. Experts betwijfelden dit, omdat IS niet zou beschikken over de wapens om een vliegtuig op zulke grote hoogte neer te halen. Met een bom in de Russische Airbus, zou het toestel wel neergehaald kunnen worden.

    • Maarten Back