Ex-topman VimpelCom opgepakt voor corruptie

De Noor Jo Lunder zit vast. Henk van Dalen, nu Rabo- commissaris, was destijds financieel directeur

In het corruptieonderzoek rond de in Amsterdam gevestigde telecomgigant VimpelCom is voormalig topman Jo Lunder woensdagavond gearresteerd. VimpelCom wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van het omkopen van de dochter van de Oezbeekse president.

Lunder is, voor zover bekend, tot nu toe de enige bestuurder van VimpelCom die is opgepakt. Tussen januari 2006 en oktober 2011, toen 92,5 miljoen dollar smeergeld betaald zou zijn, waren méér bestuurders verantwoordelijk. Onder hen is Henk van Dalen, nu commissaris bij onder meer Rabobank, zetmeelconcern Avebe en retailer Macintosh.

Van Dalen, die eerder werkte voor TNT en DSM, trad in september 2010 aan als financieel directeur van VimpelCom. Hij bleef dat tot november 2013. Onder hem werd op 19 oktober 2011 een betaling van 30 miljoen dollar gedaan aan een brievenbusfirma van presidentsdochter Gulnara Karimova, blijkt uit stukken die deze krant heeft. Van Dalen was niet bereikbaar voor commentaar.

Het OM doet sinds 2014 onderzoek naar betalingen van in totaal bijna honderd miljoen dollar door VimpelCom. Het zou om smeergeld gaan in ruil voor toegang tot de Oezbeekse telefoonmarkt. Ook de Amerikaanse justitie en beurswaakhond SEC onderzoeken deze betalingen.

VimpelCom is voor het merendeel eigendom van de Russische oligarch Michaïl Fridman. Het Noorse staatsbedrijf Telenor bezit een derde van de aandelen. De rest wordt verhandeld aan de Amerikaanse Nasdaq.

Jo Lunder (54), een Noor, was tot maart van dit jaar bestuursvoorzitter van VimpelCom, een van de grootste telecomfirma’s ter wereld. Woensdagavond is hij op het vliegveld in Oslo opgepakt. De Noorse officier van justitie Marianne Djupesland zegt dat Lunder is gearresteerd in een eigen Noors onderzoek naar corruptie bij VimpelCom. „Verder assisteren wij de Nederlandse autoriteiten.” Het OM in Nederland geeft geen commentaar.

Dinsdag meldde VimpelCom dat het 900 miljoen dollar (818 miljoen euro) heeft gereserveerd om kosten en boetes te betalen in verband met het corruptieonderzoek.

    • Hanneke Chin-A-Fo
    • Joep Dohmen