Vluchtelingencrisis levert Europa klein beetje extra economische groei op

De toestroom van vluchtelingen naar de EU kan in de komende jaren voor extra economische groei zorgen, in het bijzonder in landen die veel nieuwkomers opnemen. Dat blijkt uit een eerste economische analyse van de vluchtelingencrisis die de Europese Commissie heeft laten uitvoeren.

Naar eigen zeggen reageert eurocommissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële Zaken) met het onderzoek op de vaak gehoorde en volgens de Fransman naar nu blijkt „verkeerde” aanname dat de instroom per saldo geld gaat kosten. De Commissie voorspelt dat de extra groei van de EU-economie dankzij vluchtelingen kan oplopen tot 0,2 à 0,3 procent in 2020. Een „zwakke, maar positieve” bijdrage, zei Moscovici gisteren.

In Duitsland, waar de instroom relatief groter is, is het positieve effect op het bbp dat ook: tussen de 0,5 en 0,7 procent. De impact op nationale begrotingen zal volgens de Commissie „zeer beperkt” zijn, omdat de extra uitgaven die overheden moeten doen voor onder meer opvang in principe eenmalig zijn.

Moscovici benadrukt dat de analyse niet zaligmakend is, aangezien het verdere verloop van de vluchtelingencrisis zich moeilijk laat voorspellen. De Commissie gaat in haar berekeningen uit van 3 miljoen vluchtelingen: 1 miljoen dit jaar, 1,5 miljoen in 2016 en 500.000 in 2017. Tot nu toe zijn dit jaar 710.000 vluchtelingen aangekomen.

Uit onderzoeken zou blijken dat migranten van buiten de EU doorgaans meer bijdragen aan belastingen en sociale premies dan dat ze ontvangen aan uitkeringen en toeslagen. Tegelijk hangt veel af van het opleidingsniveau van vluchtelingen en de mate waarin ze de mogelijkheid krijgen om te werken. De Commissie waarschuwt voor onderbenutting van „het menselijke potentieel”.

Uit gisteren in Brussel eveneens gepresenteerde najaarsramingen blijkt dat het economisch herstel in de EU doorzet, zij het „langzaam”, onder meer door tegenvallende groeicijfers en dus vraag in opkomende economieën. De hele EU-economie groeit volgend jaar met 2 procent (2,1 procent in 2017). Nederland zit daar net boven (2,1 procent), Duitsland net onder (1,9 procent), maar dat is nog wel steeds meer dan de groei die volgend jaar in de eurozone alleen wordt verwacht: 1,8 procent (1,9 procent in 2017).

Afgezien van Griekenland laten de eurolanden voor het eerst allemaal groei zien. De Griekse economie zal dit jaar naar verwachting met 1,4 procent krimpen, 1 procentpunt minder dan in augustus nog werd verwacht. Volgens Moscovici kan de groei eind volgend jaar terugkeren en in 2017 2,7 procent bereiken als Athene de door de EU geëiste hervormingen doorzet.