Chaos op Egyptische luchthaven Sharm-el-Sheikh

Het eerste vliegtuig met Britse toeristen vanuit Sharm-el-Sheikh is geland op Gatwick airport.

Foto Khaled Elfiqi/EPA
Foto Khaled Elfiqi/EPA Britse toersiten zijn gestand op de luchthaven van de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh.

Op de Egyptische luchthaven Sharm-el-Sheikh is vandaag chaos ontstaan nadat verschillende Britse vluchten zijn geannuleerd die vanaf het vliegveld richting Europa zouden gaan. De toestellen van vliegmaatschappij Easyjet krijgen geen toestemming van de Egyptische autoriteiten om te vertrekken, zo meldt persbureau AP.

De reizigers zitten al twee dagen vast nadat de Britse regering woensdag besloot toestellen aan de grond te houden in verband de met de crash van de Russische Airbus eerder deze week.

De bedoeling was dat vanaf vandaag weer Britse vliegtuigen zouden vertrekken vanaf Sharm-el-Sheikh om gestrande toeristen naar huis te brengen. In plaats van de geplande 29 vluchten zullen er echter maar acht vertrekken, zo heeft de Egyptische minister van Burgerluchtvaart Hossam Kamal gezegd.

“Duizenden mensen vervoeren op één dag is een zware operatie. We hebben geen vluchten geannuleerd maar de luchthaven kan gewoon niet al deze toestellen tegelijkertijd verwerken.”

De Britse krant The Guardian meldt dat er een toestel van vliegmaatschappij Easyjet geland is op de luchthaven Londen Gatwick. De krant meldt dat er mensen geheime dienst MI5 aan boord waren van de vlucht.

Toestellen aan de grond

Het gaat om toestellen van de maatschappijen Easyjet, British Airways en Monarch. Easyjet kan bijvoorbeeld slechts twee van de geplande tien vluchten laten doorgaan. Daarmee kunnen 339 passagiers huiswaarts keren, meldt het bedrijf.

Volgens AP werd de Britse ambassadeur bij zijn bezoek aan de luchthaven aangeklampt door diverse boze reizigers. “Wanneer kunnen we eindelijk naar huis?”, viel er te horen.

Airbus neergestort

De Britse regering besloot woensdag om alle vluchten vanaf Sharm-el-Sheikh voor onbepaalde tijd uit te stellen omdat het land de situatie op de luchthaven te onveilig vond. Een Russische Airbus die vanuit het kustoord was vertrokken stortte afgelopen zaterdag neer in de Sinaï-woestijn. Een in het toestel aanwezige bom zou mogelijk de oorzaak zijn van de crash, meldde een woordvoerder van de Britse premier David Cameron eerder.

Ruim 20.000 Britten gestrand

De Britse autoriteiten stelden daarom pas weer te vliegen van en naar Sharm-el-Sheikh als experts hadden vastgesteld dat de situatie op de luchthaven veilig zou zijn. Momenteel zitten ruim 20.000 Britse toeristen vast in de badplaats. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders ondertussen aan niet van en naar de luchthaven te reizen.

    • Jorg Leijten