Een jasje van kogelwerende stof

Natuurlijk, een beetje crimineel wil behalve goed gekleed ook veilig over straat. En wat doe je dan? Dan bezoek je een van de winkels van Miguel Caballero, kleermaker, gespecialiseerd in kogelvrije mode. Voor een polo, een blouse of jasje – op het oog gewone kledingstukken, maar gevoerd met kogelwerende materie. Caballero, begonnen in de jaren negentig in de Colombiaanse hoofdstad Bogota, heeft inmiddels vestigingen in Venezuela, Guatemala en Zuid-Afrika en heeft behalve criminele klanten ook clientèle uit de showbizz, het bedrijfsleven, de politiek – de Venezolaanse president Hugo Chávez en zijn Colombiaanse collega Alvaro Uribe dragen zijn kleding.

De Nederlandse fotograaf Anoek Steketee (1974) maakte in 2009 foto’s van dit soort kledingstukken en maakte er spannende portretten van door ze te isoleren tegen een zwarte achtergrond. De foto’s – die nu voor de eerste keer worden tentoongesteld – vertellen een verhaal zoals ook een documentairefotograaf dat zou kunnen doen: ze zeggen iets over geweld in Zuid-Amerikaanse landen en over een wrang gevolg daarvan.

Haar aanpak getuigt echter van een voorkeur voor verstilde beelden waarin een bepaalde mate van absurditeit en esthetiek belangrijker zijn dan het vertellen van een verhaal. Het is een benaderingswijze die we ook zagen in eerdere series. In Love Radio (over een radiosoap in Rwanda), Dream City (bizarre pretparken) en Frontstage (vrouwen in Iran) zien we hoe ze felle belichting gebruikt om de beelden een bijna sprookjesachtige sfeer mee te geven. Haar kracht zit ’m vooral in hoe haar onderwerpen zo de alledaagsheid overstijgen.

    • Rianne van Dijck