Donner blijft waar het zit, en wordt weer ‘de grootste’

De boekhandel mag van eigenaar Multi Vastgoed gaan verbouwen aan de Coolsingel, en krijgt er een verdieping bij.

Het publiek heeft de nieuwe locatie omarmd. Hier een impressie hoe de boekhandel er na een ingrijpende verbouwing uit zal zien. Artists impression Donner

De boekhandel maakte het nieuws gisteren zelf bekend: Donner blijft. Wel moet de winkel op de begane grond wat ruimte inleveren, omdat ook de ABN-Amro terugkeert in het rijksmonument. De bank betrekt het rechtergedeelte van de begane grond en de derde en vierde verdieping. De boekhandel neemt het linkergedeelte met een entresol op de eerste verdieping en de volledige tweede verdieping. Aan de niet-monumentale achterkant komt een glazen overkapping, waardoor een atrium ontstaat.

Blikvanger vanuit dit atrium wordt het monumentale trappenhuis met de bewerkte ramen van glaskunstenaar Andries Copier. Daarop is Rotterdam afgebeeld met onder andere de haven, arbeiders en de Hef. Het kunstwerk zal dan voor het eerst te zien zijn voor het publiek.

Alles bij elkaar beslaat boekhandel Donner straks zo’n 3.700 vierkante meter. „Dat maakt ons straks weer de grootste boekhandel van Nederland,” zegt Leo van de Wetering tijdens een rondleiding door het monumentale pand. Hij merkt fijntjes op dat de zaak nu 3.000 vierkante meter groot is en net zo groot als ‘concurrent’ Scheltema in Amsterdam. „Ooit waren we zelfs de grootste van de Lage Landen.”

Donner gaat de hoofdingang van het rijksmonument met zijn kenmerkende groenkoperen dak straks delen met de bank, en krijgt een eigen zij-ingang aan het Binnenwegplein.

De verbouwing start waarschijnlijk in de eerste helft van 2016 en duurt zo’n anderhalf jaar. Van de Wetering: „De snelheid van het proces is afhankelijk van de vergunningverlening door de gemeente,” zegt Van de Wetering. De verbouwing is onderdeel van een grote herinrichting van het pand en de ruimte er omheen door Multi Vastgoed, onder de naam ‘Forum-plan’. Hoofdhuurder wordt naar verluidt kledingketen Primark.

Anti-kraakformule

„Tijdens de verkoop gaat de verbouwing gewoon door,” zegt Van de Wetering met een knipoog naar de doorgaans andersom geformuleerde slogan. Hij is een van de vijf personeelsleden die zorgden dat de boekhandel na het faillissement van boekhandelketen Polare in maart vorig jaar een doorstart kon maken. Dat lukte via een crowdfundingactie en met hulp van zeven particuliere investeerders.

Donner, die tijdelijk in het voormalige bankgebouw zat op basis van een ‘zakelijke anti-kraakformule’ is de afgelopen maanden met verschillende nieuwe locaties bezig geweest. Ze lagen allemaal in het stadscentrum omdat de directie van mening is dat een toonaangevende boekhandel centraal gelegen moet zijn. Na zorgvuldige vergelijking van alle locaties op inrichtingsmogelijkheden, huurprijs, ligging ten opzichte van publieksstromen, gebiedsontwikkeling en publieke herkenbaarheid, koos de directie voor een plek in het ABN AMRO-monument.

Beter dan de Lijnbaan

Van de Wetering en zijn collega’s zijn blij dat ze in het pand aan de Coolsingel blijven. „De mensen hebben ons weer weten te vinden en het pand omarmd. We dachten dat we hier wat betreft ‘de loop’ minder goed zouden zitten dan aan de Lijnbaan maar het blijkt juist beter te zijn. Het pand is ook prettiger dan het vorige,” zegt de bebrilde boekverkoper met de grijze krullen.

Donner wil het voor de leden van zijn ‘vriendenclub’ en klanten zo aangenaam mogelijk maken tijdens de verbouwing. „We gaan hen bij de verbouwing betrekken door het organiseren van evenementen. Details kan ik nog niet geven.” De boekhandel is sinds 1912 in het Rotterdamse stadscentrum gevestigd en geld als instituut. De grootste zorg van de vijf personeelsleden was om Donner als zelfstandige boekhandel terug te geven aan de stad. Dat lukte via de doorstart.

Nu ze ook een definitief onderkomen voor de zaak hebben gevonden, is hun missie op de verhuizing na volbracht. „Het is een blessing in disguise dat we hier terechtgekomen zijn,” zegt Van de Wetering.

    • Caspar Naber