Doden na dijkdoorbraak bij Braziliaanse mijn

Tenminste 17 doden en veertig vermisten gemeld na mogelijk giftige overstroming.

Het overstroomde gebied. Foto EPA / Bomberos MG

Door een dijkdoorbraak bij een ijzermijn zijn in Brazilië doden gevallen. Officieel is er één lichaam geborgen, maar een brandweerofficier spreekt tegenover AFP over zeker zeventien doden. Een onbekend aantal mensen wordt vermist.

De overstroming trof het kleine dorp Bento Rodrigues, dat zo’n enkele honderden inwoners telt. Veel inwoners werken voor de mijn. Huizen zijn ondergelopen en de straten zijn bedekt onder een laag rode modder, is te zien op beelden van Globo. De brandweer heeft aan AFP laten weten dat het aantal vermisten vermoedelijk veertig passeert. Duidelijkheid is er echter nog niet. De vakbond spreekt tegenover AP over minstens vijftien doden.

Complicaties

Reddingswerkers zeggen door de modder moeite te hebben het gebied te bereiken. Volgens een lokale journalist had het dorp een evacuatieplan waardoor veel mensen het dorp hebben kunnen ontvluchten, meldt AFP.

AP bericht dat de dam volgens de autoriteiten afvalwater tegenhield. Vervuild water uit de mijnindustrie zou vaak giftig zijn. Samarco, de exploitant van de mijn, zegt op zijn website alles te doen om de schade voor mensen en het milieu te beperken.