Hoofdredacteur

De week waarin we hoorden dat we moeten eten zoals vroeger aan de Mediterrannee

Goedemiddag NRC-lezer, dit waren de spraakmakendste artikelen die ik afgelopen week in NRC Handelsblad, nrc.next en op nrc.nl en NRC Q heb gelezen.

Geen alcohol, weinig vlees, veel groenten en fruit. We moeten eten zoals vroeger aan de Mediterrannee, aldus het langverwachte, nieuwe advies van de Gezondheidsraad. Wim Köhler analyseerde de nieuwe schijf van vijf. Leonie van Nierop tekende de verdeelde reacties op van de voedselindustrie.

Nog meer gezondheidsnieuws. Wat mag een medicijn eigenlijk kosten? Voor het eerst zegt een adviesorgaan in Nederland dat een medicijn, in dit geval tegen borstkanker, niet zonder meer vergoed kan worden. Karel Berkhout zocht het uit.

Ook al voor het eerst kreeg een Nederlands ziekenhuis een vondelingenkamer. Kim Bos ging naar het Isala-ziekenhuis in Zwolle en tekende het verhaal op van de kamer die hopelijk nooit nodig is.

Van geboorte naar dood. Van bijna alle leeftijdsgroepen in China daalt het zelfmoordcijfer, behalve dat van bejaarden, zo schreef onze correspondent Oscar Garschagen. Ze voelen zich overbodig en springen steeds meer van bruggen of nemen giftige stoffen in.

We blijven even in het buitenland. Vorig weekend kozen de Turken massaal weer voor de partij van Erdogan. Waarom eigenlijk, vroeg correspondente Marloes de Koning zich af.  Ook de Turken in Amsterdam oordeelden in elk geval: Erdogan heeft het land veiliger gemaakt.

Volkswagen kwam deze week weer vol in het nieuws. Carola Houtekamer beantwoordde zeven vragen over autofraude. En Mark Beunderman vroeg zich af: hoe kwetsbaar is de Duitse groeimotor van Europa?

Camil Driessen onthulde dat de banken, ING voorop, meeschreven aan de wet die hun voordeel oplevert en de staat miljoenen kost. Minister Dijsselbloem liet, ondanks waarschuwing van de Europese Commissie dat dit verkapte staatssteun is, toch de wet passeren.

Seksueel ongepast gedrag. Ook in Nederland blijkt het een plaag. Na een uitzending van Pauw twitterden duizenden mensen hun ervaring met de hashtag #zeghet. Wij verzamelden een aantal van die getuigenissen.

Tot slot twee tentoonstellingen en een film. Wie het werk van de legendarische Jan Schoonhoven wil herontdekken kan tot 14 februari terecht in Delft en vooral in Schiedam. Wondermooi werk van een groot kunstenaar, oordeelde Arjen Ribbens.

En dé film van de week is zonder twijfel Son of Saul, over overleven in Auschwitz. Coen van Zwol sprak van een meesterlijk debuut van László Nemes en gaf vijf sterren aan de film. Peter de Bruijn interviewde de regisseur.

Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC.