Vrouwen- of Jodenhaat of gewoon een geintje? CIDI onderzoekt ‘smakeloze’ tekst

‘Gooi al die sletten in de kamer bij Auschwitz.’ Een strofe in een nummer van de hiphopgroep De Likt op hun eerste album is voor het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) reden de tekst aan een nader onderzoek te onderwerpen.

Of, zoals eerder bij een antisemitisch rapnummer, aangifte wordt gedaan wil directeur Hanna Luden desgevraagd niet zeggen. „Maar het is op zijn minst smakeloos. Sommige historische symbolen verdienen het om met rust te worden gelaten.”

In een interview met deze krant zegt frontman Jordy dat we er vooral niet te veel achter moeten zoeken. „Meer dan frustratie over vrouwen is dat niet. Zie het als met kanker schelden”, zegt manager Immanuel Spoor. „Je wilt met een krachtterm je punt maken, scheldt, en bedenkt dan niet dat je iemand kunt kwetsen. Zo is het bij hem opgekomen en zo heeft hij het opgeschreven.” Er is nog nooit iemand over gevallen, zegt hij. „Nu je dit zegt denk ik; oh ja.”

Hanna Luden van het CIDI vindt dat te gemakkelijk. „Sommige mensen zeggen dat woorden maar woorden zijn. Maar waar is het besef van geschiedenis? We moeten onze collectieve waarden intact laten. Of hier nu Joden of vrouwen worden gekwetst, ik vind het tijd voor een maatschappelijke discussie over dit soort taalverruwing.”