In beeld

De dieren zonder naam van Artis

Toen deze maand een giraf in Artis werd geboren, noemde de dierentuin zijn naam niet. Dat is nieuw beleid. Want vermenselijking van dieren gaat te ver, vindt Artis.
De giraffengroep in Artis bestaat uit acht dieren. Giraffe Kadija is één van de vijf merries. Zij is al jaren in de dierentuin, vandaar dat haar naam wel bekend is. Maar ook de olifanten, gorilla’s en chimpansees worden niet anoniem. De verzorgers noemen hun naam als ze iets over de dieren vertellen.
Olivier Middendorp
Geen enkele vogel in Artis heeft een naam. Dit is een incastern (Larosterna inca), van de westkust van Zuid-Amerika.
Olivier Middendorp
Chimpanseemannetje Ajani is in 2013 geboren in Artis. Zijn naam betekent “hij die de strijd wint”, meldde de dierentuin bij zijn geboorte.
Olivier Middendorp
De met uitsterven bedreigde zwartvoetpinguïns (Spheniscus demersus) uit Afrika hebben nummers. Zo praten verzorgers ook over de dieren, zegt directeur Balian. “Nummer 31 doet het met 42 en ze hebben een ei gejat bij 53.”
Olivier Middendorp
De Alpensteenbokken hebben in Artis hun eigen steenbokkenrots.
Olivier Middendorp
De enige mannetjesleeuw heet Caesar. Niet zo’n geschikte naam, vindt directeur Haig Balian. “Hij is genoemd naar een dictator.” Hij heeft een harem van drie leeuwinnen.
Olivier Middendorp
De groene leguaan (Iguana iguana) leeft in het apenhuis. Hij komt oorspronkelijk uit Latijns-Amerika. Hij wordt ook wel als huisdier gehouden.
Olivier Middendorp
Een penseelzwijn uit Afrika (Potamochoerus porcus). De zwijnen zijn sinds 2014 in Artis. Er zijn er nu vier. Ze zijn allemaal anoniem. Toen het eerste zwijn aankwam, blogde een verzorger dat hij “niet ontzettend mooi” is, en ook niet “bijzonder lief”.
Olivier Middendorp
De konijnenuil (Athene cunicularia) uit Noord- en Zuid-Amerika is een van de weinige uilen die ook overdag jaagt.
Olivier Middendorp
Stokstaartjes hebben geen namen in Artis. In de BBC- documentaire Meerkat manor (2005 – 2008) over een wilde stokstaartjeskolonie in Afrika hadden de stokstaartjes wel namen. De dieren in een kolonie hebben duidelijke onderlinge verhoudingen, en een taakverdeling.
Olivier Middendorp
De onechte gaviaal (Tomistoma schlegelii) is een van de twee soorten gavialen op de wereld – een bijzonder type krokodil. Onechte gavialen leven in Zuid-Oost-Azië. Artis heeft een mannetje en een vrouwtje en hoopt op eieren.
Olivier Middendorp
Op 19 oktober werd dit giraffenveulen geboren in Artis. ‘Het is een hengst’, meldde Artis simpelweg. Hij heeft wel een Afrikaanse naam. Na twee weken is het ‘girafje’ al twee meter hoog, en staat stevig op zijn poten.
ANP / Robin van Lonkhuijsen