Christelijke partijen voeren druk op kabinet op

De SGP dient met steun van de ChristenUnie een amendement in over de voorgenomen lastenverlichting van vijf miljard.

ANP / Martijn Beekman

De christelijke partijen voeren de druk op het kabinet op in de onderhandelingen over de lastenverlichting van 5 miljard euro voor volgend jaar. De SGP zal maandag, met steun van de ChristenUnie, een amendement indienen waarin de partij een aanpassing vraagt van tweeverdieners naar gezinnen met één kostwinner ter waarde van 300 miljoen euro.

Dat zegt SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf in reactie op de brief die staatssecretaris Wiebes (Financiën, VVD) vanavond naar de Tweede Kamer stuurde. Daarin blijft de staatssecretaris vasthouden aan de afgelopen maandag al geopperde opening om een bedrag van 100 miljoen vrij te maken – uit het verhogen van belasting op gas – voor gezinnen met kinderen.

Het kabinet heeft voor zijn belastingplan de steun nodig van zeker drie oppositiepartijen om de voorgenomen lastenverlichting van 5 miljard straks door de Eerste Kamer te loodsen. Sinds de Provinciale Statenverkiezingen heeft de coalitie van VVD en PvdA namelijk een tekort van 17 zetels in de senaat.

Voorstel: verhoging belasting op gas

In zijn brief aan de Kamer herhaalt Wiebes de handreiking van maandag in meer details. Hij zou de belasting op gas met 5 cent per kubieke meter willen verhogen (en tegelijkertijd die op elektriciteit willen verlagen). Dat levert 231 miljoen euro extra inkomsten op. Ruim de helft daarvan wordt via een korting op de premie voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds terug naar bedrijven gesluisd. En 104 miljoen euro is dan beschikbaar voor gezinnen, waarbij de gedachte is dat vooral gezinnen met eenverdieners kunnen profiteren.

Een klein bedrag (4 miljoen euro) komt vrij voor alleenstaande ouders of alleenverdieners met een gehandicapt kind, dat thuis woont. Dat komt neer op 540 euro per gezin.

Voor de overige 100 miljoen ziet Wiebes twee mogelijkheden. Hij kan de generieke kinderbijslag gaan verhogen (met 24 tot 34 euro per kind per jaar). Of hij kan het besteden of aan de verhoging van het kindgebonden budget (met 40 tot 65 euro per kind) voor gezinnen met de laagste inkomens.

‘Drie keer niks’

„Ik vind het nog steeds drie keer niks”, zegt Dijkgraaf in een reactie. De 100 miljoen die Wiebes aanbiedt „zet geen zoden aan de dijk voor gezinnen met alleenverdieners”, een groep waar de SGP traditioneel voor opkomt. In zijn amendement wil Dijkgraaf op een andere manier 300 miljoen voor deze groepen vrijmaken: door inkomensafhankelijke combinatiekorting (waar alleen tweeverdieners van profiteren) te verlagen en de overdraagbare algemene heffingskorting te verhogen – ten behoeve van vooral eenverdieners.

Wiebes zegt in zijn brief dat deze variant niet goed is voor de werkgelegenheid, „Het negatieve effect op het aantal banen wordt snel groter”. Volgens de SGP gaat de staatssecretaris hierbij uit van de verkeerde aannames. Dijkgraaf: “Ik ga graag met hem de discussie aan.”

De ChristenUnie steunt het voorstel van de SGP. Woordvoerder Carola Schouten: “Ook wij willen het verschil tussen een eenverdieners en tweeverdieners verkleinen.”

Komende dinsdag en woensdag debatteert de Kamer met Wiebes over het Belastingplan 2016; donderdag wordt er gestemd.