‘Fouten junior door verkeerde vrienden’

George Bush senior (91) blijkt een heel doorsnee vader: hij wijdt de fouten van zijn zoon aan het hebben van verkeerde vrienden. Bush junior werd tijdens zijn presidentschap (2001– 2009) negatief beïnvloed door onder meer zijn vicepresident Dick Cheney en minister van Defensie Donald Rumsfeld, zegt de pater familias van de Bush-clan in de volgende week te verschijnen biografie Destiny and Power.

Het is voor het eerst dat Bush senior zich publiekelijk uitlaat over historische beslissingen van zijn zoon, zoals de inval in Irak. Cheney zou Bush junior te veel hebben opgejut om geweld te gebruiken op het internationale toneel. Rumsfeld omschrijft hij als een „arrogante vent” die „de president slecht diende”.

De ‘verkeerde vrienden’ hebben fel gereageerd op de kritiek van Bush senior. Rumsfeld zei gisteren dat de voormalig president ,,al een dagje ouder wordt”. Cheney zei verrast te zijn omdat de oude Bush, onder wie hij diende als defensieminister, zijn bezwaren nooit eerder tegen hem had geuit.

De jongere Bush, die ook is geïnterviewd voor het boek, heeft het opgenomen voor zijn voormalige team en zegt dat hij zich als president niets liet aanleunen. „Ik nam mijn eigen beslissingen.” (NRC)