Burgemeester Utrecht verbiedt tegendemonstratie Pegida

Protest van zaterdag is verboden, de demonstratie van zondag mag wel doorgaan.

Bij de vorige Pegida-betoging in Utrecht was veel politie aanwezig. Foto Martijn Beekman / ANP

Pegida mag morgen niet demonstreren in Utrecht. De organisatie wilde een tegengeluid laten horen voor de demonstratie van Nederland Bekent Kleur dat op die dag plek heeft gekregen in het Hogelandsepark. Pegida had al toestemming voor een demonstratie op diezelfde plek op zondag, maar vond dat niet voldoende.

De gemeente zegt aanwijzingen te hebben dat “door twee gelijktijdige demonstraties op dezelfde plek, met een belang en doelstelling die qua inhoudelijke boodschap lijnrecht op elkaar staan, wanordelijkheden zullen ontstaan.” Volgens Jan van Zanen is het voldoende dat beide geluiden in hetzelfde weekend op dezelfde locatie te horen zullen zijn:

“Het recht op demonstratie is geen recht op confrontatie, dat geldt voor alle partijen.”

Demonstraties

Er zouden gesprekken gevoerd zijn tussen de gemeente en de politie en Pegida om tot een alternatief te komen, maar de organisator van de tegendemonstratie zou geen enkel alternatief acceptabel gevonden hebben. Daarom is de demonstratie volgens de gemeente verboden.

De demonstratie van zaterdag wordt georganiseerd door Utrecht Bekent Kleur en is bedoeld om vluchtelingen welkom te heten. Pegida betoogt zondag tegen islamisering. Beide protesten worden buiten het centrum gehouden.

Bij de vorige demonstratie van Pegida waren opstootjes. Het OM onderzoekt of spreker Raffie Chohan strafbare feiten heeft begaan.