De ideale moslims ontmoet je bij de Gülenbeweging

Foto EPA

Diepreligieuze Gülenbeweging runt nieuw lectoraat Inholland, kopte de krant (30/10) waarschuwend, alsof hier een grote dreiging voor de Nederlandse samenleving werd onthuld.

Hoe heeft Inholland zo dom kunnen zijn dat ze in zee zijn gegaan met Gülenaanhangers, zeggen Kamerleden Sadet Karabulut en Pieter Duisenberg boos. Onwenselijk!

Sinds ik in 2014 als redacteur begon bij een aan de Gülenbeweging gelieerde krant, Zaman Vandaag, is me de negatieve aandacht voor deze beweging in Nederland opgevallen. De beweging is, samen met andere (Turkse) religieuze organisaties, al meerdere malen onderwerp van kritisch onderzoek geweest vanuit de Tweede Kamer.

De Fethullah Gülenbeweging in Nederland

Nu ik de beweging van dichtbij heb leren kennen, verbaast mij deze argwaan hogelijk. Zij lijken mij juist bij uitstek de ideale Nederlandse moslims. Waarom? Omdat ik geen andere belijdende moslims ken die de stelregel dat ‘religie achter de voordeur hoort’ zo in acht nemen als Gülenaanhangers. Zij zijn inderdaad conservatief en gericht op hun geloof en ze streven een bijna ascetische leefwijze na, wars van het consumentisme en hedonisme. Maar dat doen ze in de privésfeer.

Uit hetzelfde rapport waaruit redacteur Andreas Kouwenhoven citeert, komt ook deze conclusie over aanhangers van de Gülenbeweging: „Typerend voor deze beweging is een conservatieve, diepreligieuze levenshouding die zich niet uit in religieus vertoon, maar in toewijding aan maatschappelijke activiteiten.”

Een goeie moslim zijn betekent voor hen succesvol zijn in de maatschappij. Niet alleen door een goede opleiding te volgen en een goede baan te bemachtigen, maar ook door zich actief in te zetten voor een betere wereld. De gekke gedragsregels die Kouwenhoven benoemt om de bewering van Karabulut („sektarische trekjes”) te staven, klinken wellicht raar voor een buitenstaander, maar het zijn geen omgangsvormen jegens een ander. Met andere woorden: ze hebben alleen zichzelf ermee.

En lees vooral door over de andere gedragsregels: wees bescheiden, spreek geen kwaad van anderen, onthoud je van leugens, en wees tolerant en vergevingsgezind.

Ten slotte wil ik zeggen dat ik zelf geen Gülenaanhanger ben. En ik ben ook niet kritiekloos: de manier waarop Gülen wordt gezien door sommige aanhangers grenst aan heiligenverering en vanuit mijn visie van de islam is dat verkeerd.

Hanina Ajarai is journalist voor Zaman Vandaag (Een Nederlandstalige krant en site, gelieerd aan het meest verkochte dagblad van Turkije).

 

    • Hanina Ajarai