Beurzen sluiten met winst door banengroei VS

Vorige maand zijn er saldo 271.000 banen gecreëerd in de VS, meer dan verwacht.

Werk- en daklozen wachten voor een gratis maal in Los Angeles. AFP / Mark Ralston

De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend met winst gesloten. Beleggers verwerkten een onverwacht sterke groei van de werkgelegenheid in de VS, die hoop biedt voor de kracht van het herstel in ‘s werelds grootste economie.

De AEX-index sloot 0,7 procent in de plus op 469,83 punten. De MidKap steeg 1,5 procent naar 700,25 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt kregen er 0,1 en 0,9 procent bij. De FTSE in Londen viel wat uit de toon met een verlies van 0,2 procent.

Tijdens de middaghandel werd gemeld dat er vorige maand per saldo 271.000 banen zijn gecreëerd in de VS. Dat waren er veel meer dan door economen werd voorspeld. De sterke groei van de werkgelegenheid kan de Federal Reserve ertoe zetten de rente in de VS voor het eerst sinds 2006 te verhogen. Mede daardoor was de reactie op het banencijfer op de beurzen in New York negatiever dan in Europa. De graadmeters op Wall Street stonden licht in het rood. (ANP)

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Werkloosheid in de VS gedaald van 10% (okt 2009) naar 5% (nov 2015). Waardeloze president, die Obama