Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beurzen en beleggen

Wat denk jij dat ABN Amro waard wordt?

Vrijdag 20 november gaat ABN Amro naar de beurs. Maar wat is de bank waard? Volgens de officiële schatting (van het ministerie van Financiën) kostte de redding van de bank door de overheid, zeven jaar geleden, zo’n 21,7 miljard euro. Daarvan kan de staat nu een deel terugverdienen. In het prospectus voor de beursgang, waarbij de overheid in eerste instantie zo’n 20 procent van de aandelen verkoopt, wordt gesproken van een geschatte beurswaarde tussen 15 miljard en 19 miljard euro op basis van de beoogde introductiekoers (tussen de 16 en 20 euro per aandeel).

De waarde van ABN Amro hangt af van de huidige en verwachte resultaten van de bank, het animo van beleggers en het beursklimaat. Dat leidt tot allerlei voorspellingsmethoden en mogelijkheden zoals hier. Maar wat denk jij? Hoeveel is ABN Amro waard? Maak een schatting van de waarde van de gehele bank, afgerond op twee cijfers achter de komma, en vul die hieronder in. Op 20 november wordt in de ochtend de officiële introductiekoers bekend. Op basis van die koers wordt de waarde van de bank bepaald.