Beschoten man uit kringen Holleeder

Peter R. (44) die gisteren in Diemen een liquidatiepoging overleefde, komt uit entourage van crimineel Holleeder en de geliquideerde Stanley Hillis.

Forensisch onderzoek bij de auto waarin een man onder vuur werd genomen.

„Daar liepen ze”, zegt een getuige van de schietpartij. Hij wijst met zijn vinger naar een parkeerplaats tussen twee grote flats. Achter de flats in het Diemense Scheepskwartier varen grote schepen over het Amsterdam-Rijnkanaal de avond tegemoet.

Aan de achterkant van de flats ligt een grijze Opel stationwagon. De bestuurder is 's middags rond een uur bijna de sloot ingereden op de vlucht voor twee mannen die hem onder vuur hadden genomen. De man werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis, maar was volgens de politie bij bewustzijn.

Het slachtoffer is volgens televisiezender AT5 en dagblad Het Parool Peter R., een bekende in de Amsterdamse onderwereld. Peter R. was bevriend met Stanley Hillis, een kopstuk uit de Amsterdamse onderwereld. Hillis werd in 2011 doodgeschoten in Amsterdam-Oost, hemelsbreed nog geen vijf kilometer verderop.

Het 44-jarige slachtoffer zou volgens Het Parool ook bevriend zijn geweest met een ander slachtoffer van onderwereldgeweld: Lucas Boom. Hij werd dit voorjaar voor het schoolplein van zijn zoontje in Zaandam met veel wapengeweld geliquideerd. Boom werd voor zijn dood regelmatig gezien met Willem Holleeder.

En, om de cirkel rond te maken, Holleeder en Hillis waren sinds het begin van deze eeuw partners in crime. Zij zouden samen vastgoedhandelaar Wim Endstra hebben afgeperst. Holleeder werd daarvoor veroordeeld.

Dat iemand uit de entourage van Hillis en Holleeder uitgerekend wordt beschoten in de week dat een drietal verdachten van de moord op Endstra terechtstaat, is waarschijnlijk gewoon toeval. Vragen over motief of achtergrond van de schietpartij kan of wil de politie niet beantwoorden. De identiteit van de verdachte wil een politiewoordvoerder bevestigen noch ontkennen.

De getuige zegt dat hij twee mannen heen en weer zag rennen die vervolgens in een VW Polo of Golf stapten. „Het leek erop alsof ze een kogelvrij vest aan hadden. Heel snel daarna kwam de politie met piepende banden de straat inrijden.”

    • Jan Meeus