AzG: VS bombardeerden ons in Kunduz bewust

Tijdens de Amerikaanse luchtaanvallen op de kliniek van Artsen zonder Grenzen in Kunduz van 3 oktober waren veruit de meeste gewonde, behandelde strijders afkomstig uit het Talibaan-kamp. Sinds 30 september zouden zich er twee Talibaan-commandanten hebben bevonden. Bij de aanvallen vielen zeker 30 doden: 10 patiënten, 13 medewerkers en 7 nog niet geïdentificeerden.

Dit blijkt uit een feitenoverzicht dat AzG gisteren publiceerde. Voor de gevechten, die 28 september uitbraken, werden naast gewonde burgers vooral regeringsmilitairen en politiemensen bij de kliniek afgeleverd. „In de week die 28 september begon veranderde dit in hoofdzakelijk gewonde Talibaan-strijders”. Dat gold zeker toen aan het eind van die dag de Talibaan lieten weten het gebied rond de kliniek in handen te hebben. Op woensdag bestond de helft van alle 130 zieken en gewonden uit Talibaan-strijders.

Volgens AzG werd sinds het uitbreken van de gevechten strikt de hand gehouden aan het beleid alleen ongewapende strijders tot de kliniek toe te laten. Vraag voor AzG is of de kliniek haar beschermde status overeenkomstig internationale afspraken had verloren in de ogen van de militairen.

Op 1 oktober kreeg AzG de vraag van een niet nader genoemde Amerikaan of het klopte dat ze een groot aantal Talibaan „verborgen” en of de staf veilig was. AzG zei dat de kliniek vol zat en de staf iedereen wilde behandelen, inclusief gewonde Talibaan.