Atletiekbond schrapt gala, stelt onderzoek in naar zoon Diack

Papa Massata Diack zou ‘zeer actieve rol’ spelen in corruptieschandaal.

Archiefbeeld van Lamine Diack, de voorzitter van de IAAF die deze week werd gearresteerd op verdenking van corruptie. Foto: ANP/EPA/WU HONG

De ethische commissie van de internationale atletiekbond IAAF heeft een zoon van voormalig voorzitter Lamine Diack en drie andere officials aangeklaagd voor het breken van de ethische code. De aanklachten komen nadat eerder deze week Diack door de Franse justitie werd aangeklaagd voor corruptie. Ook het jaarlijkse gala is geschrapt.

Het schandaal rondom de IAAF kwam aan het licht nadat bleek dat Russische atleten ondanks het gebruik van doping toch nog aan grote sporttoernooien mochten meedoen. Centraal bij de aanklachten van vandaag is de zaak rondom de Russische atlete Lilya Shobukhova, van wie de dopingresultaten verborgen werden gehouden door tussenkomst van Papa Massata Diack en drie andere officials. Daardoor kon zij alsnog naar de Olympische Spelen van 2012.

Papa Massata Diack is niet aangeklaagd door de Franse justitie, maar volgens AP had hij een ‘zeer actieve rol’ in het corruptieschandaal. Tijdens een interview stelde aanklager Eliane Houlette dat Diack een aantal atleten zou hebben gechanteerd om hun positieve dopingresultaten niet naar buiten te brengen, wat hem 1 miljoen euro opleverde.

Gala geschrapt

Door het schandaal is het jaarlijkse gala van de IAAF geannuleerd. Het evenement zou op 28 november in Monaco plaatsvinden, maar volgens de bond is het nu niet het juiste moment voor een dergelijke viering. De uitreiking van de prijzen gaat wel door, maar de winnaars zullen dit jaar via internet naar buiten worden gebracht. Dafne Schippers is bij de vrouwen één van de drie genomineerden voor Atleet van het Jaar.

    • Philippus Zandstra