Artistieke premier niet goed voor de kunsten

Albanië is het enige Europese land waar een kunstenaar het hoogste politieke ambt bekleedt. Sinds 2013 is Edi Rama de premier. Roem vergaarde Rama al als burgemeester van Tirana, door fantasieloze flats te laten beschilderen in knallende kleuren. Dat was 15 jaar geleden. Nu wordt Rama toegejuicht als hij op internationale podia vertelt hoe hij „kunst en cultuur in het hart van de economische en sociale wedergeboorte van Albanië” plaatst.

Maar Albanese kunstenaars zijn niet onder de indruk. Begin van de maand bereikte hun kritiek de Albanese media. Hun verwijt: Rama misbruikt zijn positie om zijn eigen kunst te verkopen. Zo heeft hij al een paar keer een tentoonstelling met eigen werk laten organiseren in een stad die hij een officieel bezoek bracht. In Hongkong opende hij onlangs de expo Calendar Blossoms met zijn werken op papier. Dat zijn veelal pagina’s uit zijn agenda die Rama met viltstift heeft bewerkt. Per stuk kosten ze rond de 1.000 euro. Eerder dit jaar had hij verkooptentoonstellingen in Berlijn en München.

De Albanese kunstenaars steekt het vooral dat Rama alleen eigen kunst promoot: voor andere kunstenaars uit zijn land doet hij weinig tot niets. Zo heeft zijn ‘creatieve beleid’ een expositieruimte in Rama’s kantoor opgeleverd, maar daar hangt hij alleen werk van buitenlanders op.