Achteraan starten op het circuit dat hij haat

Valentino Rossi trapte zijn concurrent Márquez in Maleisië van de baan. Hij vocht zijn straf aan bij het CAS. Tevergeefs.

Rossi een dag voor het incident.

Coureur Valentino Rossi (36) start zondag als laatste op het circuit dat hij het meest verafschuwt. De kans dat de Italiaan in Valencia zijn koppositie in het klassement van de MotoGP behoudt en zijn tiende wereldtitel verovert is klein. Deels zijn eigen schuld. Rossi is gestraft voor een schopje tegen de Spanjaard Marc Márquez (22) waarmee hij twee weken geleden in Maleisië waarschijnlijk zijn WK-droom aan diggelen trapte.

Het ging de voorbije weken in de motorsportwereld alleen nog over de clash tussen Rossi en Márquez. De voormalige vrienden zijn elkaars grootste vijanden op de baan geworden. De Italiaan verweet de Spanjaard dat die alles in het werk stelt om diens landgenoot Jorge Lorenzo (28) aan de titel te helpen. In bocht 14 van het Maleisische circuit Sepang kwam het gevecht tussen de twee coureurs tot een climax. Met een val van Márquez als uitkomst.

Beide coureurs vochten een verbeten strijd uit om de derde plek. Ze gaven elkaar geen centimeter toe. Raakten elkaar bijna, tot het been van Rossi iets omhoog ging. Márquez schoof direct van de baan. Een ongelukje of een schandalige actie? De Italiaan mocht de race uitrijden, maar moest later voor zijn actie boeten.

De tweestrijd tussen Rossi en Márquez maakte veel los op de sociale media. De gemoederen liepen nog hoger op toen twee journalisten van een satirisch Italiaans televisieprogramma naar het huis van Márquez gingen om hem een beker in de vorm van een penis te overhandigen. Het kwam tot een handgemeen tussen de coureur en de journalisten. De camera van de Italianen sneuvelde.

Rossi maakte de zaak aanhangig bij het Internationale Sporttribunaal CAS. Honda, het team van Márquez, bracht een eigen onderzoek naar buiten. Rossi zou de rem van de Spanjaard hebben aangetikt waardoor diens voorwiel blokkeerde. Bij het CAS ging het echter alleen om de vraag of de straf uitgesteld kon worden. Het CAS bepaalde gisteren dat die gehandhaafd blijft.

De gedachten van Rossi zullen de komende dagen nog weleens teruggaan naar 2006. Destijds begon hij ook als klassementsleider aan de slotrace in Valencia. Hij verspeelde er zijn wereldtitel met een val in bocht twee van de vijfde ronde. „Ik verafschuw dit circuit”, zei de coureur van Yamaha later over Valencia. „Het is voor het publiek misschien allemaal erg mooi, maar voor coureurs zijn de nauwe bochten een marteling.”

    • Koen Greven