Column

Ab Klink speelt de tweede viool

De zorgverzekeraars waren jarenlang de Grote Boze Wolf. Ze hadden een almachtig mandaat van de minister meegekregen en schreven daarmee huisartsen en ziekenhuizen de wet voor. Maar nu moeten ze terug in hun hok. De huisartsen hebben weer zeggenschap over hun eigen praktijk. Verzekeraars sluiten voortaan alleen collectief contracten af met apothekers. En woensdag vond de Tweede Kamer bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Volksgezondheid dat ook de patiënt meer te zeggen moet krijgen bij de zorgverzekeraars.

Je zou denken, die verzekeraars staan nu sipjes bij juf Schippers te mokken. Maar als ik Ab Klink, oud-minister van Volksgezondheid, nu bestuurder van verzekeraar VGZ spreek in een Amersfoorts hotel, is hij verre van verdrietig.

Over de kritiek van de Kamer, dat verzekeraars langere gesprekken van artsen met terminaal zieken niet vergoeden, zegt hij: „Maak de korte gesprekken tien minuten langer.” Over verzekeraar CZ die dit jaar geen staaroperaties in de ziekenhuizen in Alkmaar en Den Helder meer vergoedt: „We moeten naar een andere contracteervorm.”

„Als je te weinig tijd neemt voor een patiënt, zijn de vervolgkosten hoog. Je verwijst sneller door en je gaat sneller behandelen. Tijd nemen leidt tot betere zorg en is dus uiteindelijk goedkoper.” Hij noemt het voorbeeld van een geriater die meepraat over het nut van een hartklepoperatie. Heeft die operatie zin? „Als de patiënt te zwak blijkt te zijn, kunnen artsen en de patiënt besluiten ervan af te zien.”

Hij tekent op een blaadje een grafiek waaruit blijkt dat bij toename van de productiviteit in de zorg, de kwaliteit afneemt en twintig procent van de uitgaven domweg verloren gaat. „Het steekt me als een graat in de keel dat we onnodig veel behandelen en dus betalen. Mensen met een hoog eigen risico draaien daarvoor op, want dat eigen risico gaat daardoor omhoog.”

Dan gaat het dus toch om het geld, zeg ik. „De kwaliteit van de zorg is leidend”, zegt Klink. „En daarmee kunnen ook de kosten omlaag.”

Vorige week kreeg hij het voorstel van huisartsen uit Noord-Holland om te overleggen met de ziekenhuizen en patiënten over hartoperaties en heupoperaties. „Het zijn dappere dokters. Ze zijn ter zake kundig, enthousiast en betrouwbaar. Zij kunnen de kwaliteit van de zorg bepalen. Zij moeten de lead krijgen. De verzekeraar geeft hun de eerste viool. Het zou overmoedig zijn dat niet te doen.”

Welke taak ligt er dan nog voor de verzekeraars? „Wij moeten vervolgens bevestigen: zo moet het en hier betalen we voor. Dan zijn we dappere verzekeraars.’”