Wel op je smartphone letten en niet op je kind? Niet in Zweedse zwembaden

Kind speelt bij het zwembad, ouder met z’n smartphone, kind valt erin, ouder ziet niet wat er gebeurt, kind verdrinkt. Een horrorscenario voor ouders. Al jaren klagen Zweedse zwembaden dat ouders te veel met hun smartphone bezig zijn in plaats van met hun kinderen. 11 kinderen zijn dit jaar verdronken in een zwembad, zo’n 1.500 kinderen belanden ieder jaar in het ziekenhuis. Zwembaden in Umeå, Olofström en Jönköping gaan smartphones nu verbieden. De Zweedse Reddingsbrigade is blij met het verbod, ook al staat niet vast dat de ouders van de verdronken kinderen waren afgeleid, zegt Anders Wernesten. „Het is een probleem.” Maar, zegt hij, „Zweden telt naast 450 openbare zwembaden, ook veel plekken in de natuur waar kinderen kunnen zwemmen.” Ook in sommige andere landen zijn telefoons verboden in zwembaden, maar dan omdat er foto’s van halfblote kinderen mee kunnen worden gemaakt. Dat geldt ook voor enkele zwembaden in Nederland. (NRC)