Zeker 58 Irakezen ge- ëlektrocuteerd na regenval

Het Irakese ministerie van Gezondheid waarschuwt voor het slecht onderhouden elektriciteitsnetwerk.

Gevluchte Irakezen in een tentenkamp nabij Bagdad, zij zijn vooral getroffen door de grote regenval. Foto Ahmed Jalil/EPA

In Irak zijn vorige week zeker 58 mensen overleden als gevolg van een elektrische schok. Dat heeft het Irakese ministerie van Gezondheid laten weten aan persbureau AFP.

Door de grote regenval en zware overstromingen kwamen elektrische draden in de ondergelopen straten te hangen. Via video’s die online werden verspreid was te zien hoe talloze Irakezen uit het water werden gevist die waren geëlektrocuteerd. Vooral in de hoofdstad Bagdad vielen veel slachtoffers. Een groot aantal van hen verblijven in tentenkampen nadat ze op de vlucht zijn geslagen vanwege de opmars van terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Infrastructuur slecht onderhouden

Het Irakese ministerie van Elektriciteit heeft haar burgers gewaarschuwd voor de slechte staat van het distributienetwerk. Elektriciteitspalen en transformatoren zijn aangetast door de hevige regenval die Irak vorige week teisterde.

Veel Irakezen maken gebruik van generators om hun stroom op te wekken omdat het landelijke elektriciteitsnetwerk vele gebreken kent.

Afgelopen zomer waren er vele protesten in Bagdad en in het zuiden van Irak tegen de corruptie en de slecht onderhouden openbare diensten. Irakezen hebben last van de vele stroomstromingen en dat is zeker zomers een groot probleem wanneer de temperatuur kan oplopen tot 50 ° Celsius. De Irakese premier Haider al-Abadi lanceerde begin augustus een groot hervormingsprogramma om de corruptie aan te pakken en de staatsinstellingen beter te laten functioneren. Daarvan is nog weinig terecht gekomen.

Een nog urgenter probleem is de aanwezigheid van IS die grote delen van het westen van Irak in handen hebben. Ondanks de militaire luchtsteun van vele westerse partners waaronder Nederland is de opmars van IS nog niet gestuit.

    • Huib de Zeeuw