Voormalig VimpelCom-topman gearresteerd wegens omkopen presidentsdochter

In het corruptieonderzoek rond het in Amsterdam gevestigde VimpelCom is de voormalig topman Jo Lunder gearresteerd.

Archieffoto uit 2011 van Gulnara Karimova. Foto EPA

In het corruptieonderzoek rond het in Amsterdam gevestigde telecomconcern VimpelCom is voormalig topman Jo Lunder gisteravond gearresteerd. VimpelCom wordt verdacht van het omkopen van de dochter van de Oezbeekse president. De arrestatie is bevestigd door de advocaat van Lunder tegenover media in Noorwegen en Zweden.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie doet onderzoek naar betalingen van bijna honderd miljoen dollar die VimpelCom tussen 2007 en 2011 heeft gedaan aan presidentsdochter Gulnara Karimova. Dit zou zijn gedaan in ruil voor toegang tot de Oezbeekse telefoonmarkt. Ook de Amerikaanse justitie en de Amerikaanse beurswaakhond SEC onderzoeken deze betalingen.
VimpelCom is voor het merendeel eigendom van de Russische oligarch Michaïl Fridman. Het Noorse staatsbedrijf Telenor bezit eenderde van de aandelen. De rest wordt verhandeld aan de Amerikaanse Nasdaq.

Dinsdag kondigde VimpelCom aan dat het 900 miljoen dollar (818 miljoen euro) had gereserveerd om mogelijke kosten en boetes te betalen in verband met corruptieonderzoek. Het OM in Nederland onderzoekt sinds 2014 of het betaalde smeergeld kan worden terugvorderen, evenals de winst die in Oezbekistan is gemaakt. In april dit jaar onthulde NRC dat het om 650 miljoen euro ging. Daarmee zou dit de grootste Nederlandse pluk-ze-zaak ooit kunnen worden.

Jo Lunder (54), een Noor, was tot maart van dit jaar bestuursvoorzitter van VimpelCom, dat met ruim 200 klanten een van de grootste telecomfirma’s ter wereld is. In mei werd hij benoemd tot topman van het Noorse scheepvaartconcern John Fredriksen. Gisteravond is hij op het vliegveld in Oslo opgepakt toen hij terugkeerde uit Londen.

Zijn advocaat zei vandaag in de Noorse pers dat hij nog geen aanklacht heeft gezien, maar dat hij vermoedt dat Lunder is gearresteerd in verband met de VimpelCom-zaak. De Noorse justitie verklaarde dat Lunder is gearresteerd op beschuldiging van corruptie en doet verder geen mededelingen.

Het Openbaar Ministerie in Nederland zegt desgevraagd geen commentaar te geven op de vraag of Lunder is gearresteerd op verzoek van Nederland.