VN: in winter 5.000 vluchtelingen per dag uit Turkije

De UNHCR is op zoek naar extra geld om de opvang “winterklaar” te maken.

Vluchtelingen worden van een boot op de Middellandse Zee gered door een EU-missie. Foto Ma Hendze / ROYAL NAVY / EPA

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR verwacht dat ook in de winter tot 5.000 migranten per dag de oversteek van Turkije naar Griekenland wagen. De organisatie zegt 88,5 miljoen euro nodig te hebben om te voorkomen dat door de weersomstandigheden nog meer mensen zullen sterven tijdens de reis.

De UNHCR wil met het geld de opvangfaciliteiten “winterklaar” maken. Zo moeten geschikte opvangtenten met verwarming en hulppakketten met winterkleding geregeld worden. Om te voorkomen dat migranten lange voetreizen over land moeten maken, moet er vervoer komen, schrijft de VN. Als de betreffende landen dat niet willen of kunnen regelen, gaat de organisatie dat zelf doen.

Europese economie

Ook de Europese Commissie deed vandaag een voorspelling (pdf) over de vluchtelingenstroom in een economische prognose voor 2016. Daarin wordt ervan uitgegaan dat de migratie tot eind 2016 op het niveau blijft van het derde kwartaal van dit jaar en pas “normaliseert” vanaf 2017. Tot en met dat jaar worden drie miljoen migranten verwacht: dit jaar 1 miljoen, volgend jaar 1,5 miljoen en in 2017 0,5 miljoen.

De economische groei in de eurolanden komt dit jaar gemiddeld uit op 1,6 procent, verwacht Brussel. Voor volgend jaar wordt een lichte toename voorspeld tot 1,8 procent, en in 2017 zou het 1,9 procent worden. Onder voorbehoud, omdat er volgens de Commissie “aanzienlijke onzekerheid” bestaat over de migrantenstroom. Een voorwaarde is ook dat de migranten geïntegreerd worden in de Europese arbeidsmarkt.

    • Bastiaan Nagtegaal