Verdachte van moord op Els Borst deed ontsnappingspoging

Hij zou zijn overgeplaatst naar de gevangenis in Vught.

Rechtbanktekening van Bart van U. bij de rechtbank in Rotterdam. Foto Aloys Oosterwijk - ANP

Bart van U., de man die wordt verdacht van de moord op Els Borst, heeft vorige week geprobeerd te ontsnappen uit de gevangenis. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie na een bericht van het AD.

Van U. zat opgesloten in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum in Scheveningen, maar is volgens het AD overgeplaatst naar de gevangenis in Vught. De woordevoerder van het ministerie zegt:

“Wij doen geen uitspraken over waar mensen gevangen zitten of naartoe gaan.”

Wat is er gebeurd?

Tijdens het luchten wilde Van U. naar het toilet, schrijft de krant. Onderweg daarnaartoe klom hij over een hek en wist hij het dak van de gevangenis te bereiken. Op meer dan tien meter hoogte werd hij overmeesterd. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft het personeel vroegtijdig ingegrepen en is hij niet buiten de zogeheten beveiligingsring geweest.

Moord op zijn zus al bekend

Oud-minister Borst werd vorig jaar op 10 februari bij de garage van haar woning in Bilthoven dood aangetroffen. Vorige maand bleek dat Borst met tientallen messteken om het leven is gebracht. Van U. kwam pas begin dit jaar in beeld als verdachte door een DNA-match na de moord op zijn zus Loïs in januari. De 39-jarige Van U. bekende dit voorjaar zijn zus te hebben gedood. Hij stak zijn zus, die onder hem woonde, diverse keren met een mes.

Tijdens de zitting wees het OM wees dan ook op overeenkomsten tussen beide zaken.

Van U. weigert iets te zeggen over de zaak Els Borst. Tijdens de pro-formazitting vorige maand beriep hij zich op zijn zwijgrecht, toen de rechter hem vroeg of hij iets wilde vertellen.