Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Opbrengst eerste Taubman-veiling valt enigszins tegen

Modigliani's 'Een portret van een vrouw' ging vannacht bij de veiling van de Taubman-collectie in New York voor het hoogste bedrag weg: 42,8 miljoen dollar.
Modigliani's 'Een portret van een vrouw' ging vannacht bij de veiling van de Taubman-collectie in New York voor het hoogste bedrag weg: 42,8 miljoen dollar.

De eerste van de vier veilingen van de kunstcollectie van A. Alfred Taubman heeft gisteravond bij Sotheby’s in New York inclusief veilingkosten 377 miljoen opgebracht, ruim 347 miljoen euro.

De collectie van de in april overleden Amerikaanse zakenman maakt daarmee nog altijd kans de duurste geveilde particuliere collectie ooit te worden. Dat record staat op naam van modekoning Yves Saint Laurent. Zijn kunstverzameling werd in 2009 bij Christie’s in Parijs verkocht voor 422 miljoen euro.

Toch viel de opbrengst van de eerste Taubman-veiling met 77 topstukken enigszins tegen. Sotheby’s rekende voor de 77 aangeboden ‘meesterwerken’ op een opbrengst van tussen de 375 en 526 miljoen dollar. Het resultaat is dus maar net boven de laagste verwachting. Omdat het veilinghuis de erven Taubman een totaalopbrengst van 500 miljoen dollar heeft gegarandeerd, zal het veilinghuis voor de drie resterende veilingen, waarin nog eens 400 kunstwerken met veel lagere richtprijzen worden aangeboden, nog flink zijn best moeten doen. Vandaag is de tweede veiling met 123 twintigste-eeuwse kunstwerken, die naar verwachting zeker 30 miljoen euro zal opleveren.

Topstuk van de veiling van gisteravond was 'Een portret van een vrouw', in 1919 geschilderd door Modigliani, dat voor 42,8 miljoen dollar werd verkocht. Een schilderij van de Nederlandse schilder Willem De Kooning uit 1976, Untitled XXI, verwisselde voor bijna 25 miljoen dollar van eigenaar.