Erdogan: zo snel mogelijk nieuwe grondwet

Het Turkse parlement moet zo snel mogelijk in debat over een nieuwe grondwet. Dat zei president Erdogan gisteren in zijn eerste toespraak sinds de overwinning van zijn AK-partij bij de verkiezingen van zondag. De AKP herwon haar absolute meerderheid in het parlement. Volgens Erdogan is de overwinning een signaal dat de Turken een nieuwe grondwet willen. Erdogan pleit al langer voor de invoering van een presidentieel systeem, zoals in Frankrijk en de VS, waarin de president meer macht krijgt. Critici waarschuwen dat Turkije verandert in een autoritaire staat als Erdogan verregaande bevoegdheden krijgt. Een woordvoerder van de president ontkent dat het Erdogan om persoonlijke macht gaat. „Hij heeft de geschiedenisboeken al gehaald. We willen alleen dat het systeem in Turkije zo effectief mogelijk is.”(Reuters)