Erdogan: zo snel mogelijk nieuwe grondwet invoeren

Het Turkse parlement moet zo snel mogelijk in debat over een nieuwe grondwet. Dat heeft president Erdogan gisteren gezegd in zijn eerste grote toespraak sinds de overwinning van zijn AK-partij bij de parlementsverkiezingen van zondag. De AKP herwon haar absolute meerderheid in het parlement. Volgens Erdogan is de overwinning een signaal dat de kiezers een nieuwe grondwet willen.

Erdogan pleit al langer voor de invoering van een presidentieel systeem, zoals in Frankrijk en de VS. In de huidige situatie heeft de Turkse president een grotendeels ceremoniële functie; de premier is machtiger.

Critici waarschuwen dat Turkije verandert in een autoritaire staat als Erdogan verregaande bevoegdheden krijgt. Ze wijzen op het nieuwe presidentiële paleis met 1.200 kamers dat Erdogan heeft laten bouwen in de bossen bij Ankara. Zelfs in zijn huidige rol domineert Erdogan de Turkse politiek volledig.

Een woordvoerder van de president ontkent dat het Erdogan om persoonlijke macht gaat. „Hij heeft de geschiedenisboeken al gehaald. We willen alleen dat het systeem in Turkije zo effectief mogelijk is.”

De AK-partij kan echter niet in haar eentje een nieuwe grondwet invoeren of een referendum daarover uitschrijven. Daarvoor komt ze 13 zetels tekort. Erdogan zei dat premier Davutoglu snel gaat praten met de oppositieleiders om steun te vragen voor een grondwetswijziging. Volgens Erdogans woordvoerder kan de regeringsvorm niet worden aangepast zonder het volk te raadplegen. „Als daar een referendum voor nodig is, dan komt er een referendum.”

In zijn toespraak zei Erdogan verder dat Turkije het gevecht tegen de Koerdische guerrillabeweging PKK zal voortzetten tot de laatste strijder is „geliquideerd”. De afgelopen dagen wordt er zwaar gevochten in het zuidoosten. Hierbij kwamen zeker twee soldaten en vijftien PKK-strijders om. Sinds een wapenstilstand met de PKK deze zomer sneuvelde zijn honderden mensen omgekomen bij gevechten en aanslagen. (Reuters)