Syriërs pakken de fiets in nieuwe vluchtroute boven poolcirkel

Steeds meer vluchtelingen kiezen voor een korte fietstocht van Rusland naar Noorwegen.

Een vluchteling uit Syrië fietst vanuit Rusland naar Noorwegen om daar asiel aan te vragen. Still uit filmpje 'Refugees Can Cross This Border Without A Visa...If They Ride Bikes'

Vluchtelingen doen er alles aan om veilig Europa binnen te komen met als meest opvallende route: een fietstocht van het uiterste noorden van Rusland naar Noorwegen. De op het oog zeer omslachtige route wordt steeds populairder onder vluchtelingen.

Een verlate weg, laaghangende mist en een eenzame zeer dik ingepakte vluchteling. De situatie oogt zeer surreëel, zo laat onderstaand filmpje zien.

Geen visa nodig als fietser

Waar vorig jaar slechts zeven mensen asiel aanvroegen in het uiterste puntje van Europa - Noorwegen grenst hier aan Rusland- daar is dit aantal in de afgelopen weken toegenomen tot vijftig tot honderd per dag. Waarom kiezen veelal Syrische vluchtelingen ervoor om zo’n zesduizend kilometer van huis asiel aan te vragen?

De reden is heel simpel: vluchtelingen hebben geen visum nodig om de grenspost bij Storskog over te steken. Ze komen met een toeristenvisum uit Rusland, reizen naar het noordoosten en pakken voor de laatste kilometer de fiets. De volledige reis kost ongeveer tweeduizend dollar.

Maar waarom die fiets? Volgens de Russische wet mag niemand de grens overlopen en met auto is het mensensmokkel, dus dan maar een honderdtal meters fietsen. Deze route is zelfs zo populair dat er in het Russische grensdorpje Nickel geen fiets meer te verkrijgen was, zo schreef The Guardian.

Ook in De Groene Amsterdammer een reportage over deze tocht die voornamelijk door Syriërs wordt afgelegd. Daarin vertelt Adnan uit Latakia over de keuze voor Noorwegen:

“We wisten dat veel vluchtelingen naar Duitsland en Zweden zijn gegaan. Ik heb de site van de Noorse immigratiedienst bekeken om te zien hoe groot de kans was dat we hier een verblijfsvergunning zouden krijgen. Noorwegen is veel groter dan Syrië, en er wonen maar vijf miljoen mensen. We dachten dat hier vast wel plek voor ons zou zijn.”

Grenspost Storskog in het uiterste noordoosten van Noorwegen.

    • Huib de Zeeuw