Finlands emoji’s: met je oude Nokia in de sauna

Finland claimt als eerste land ter wereld zijn eigen emoji’s te lanceren. De in totaal 24 figuurtjes gaan over zaken die Finnen belangrijk vinden.

De emoji’s zijn onderdeel van de digitale kerstkalender die jaarlijks wordt gepubliceerd op promotiesite finland.fi. Deze emoji’s – te gebruiken op Whatsapp, Instagram en Facebook – moeten een jonger publiek aanspreken.

Als voorproefje zijn drie emoji’s vrijgegeven. Eén van zwetende mensen in de sauna, een met de klassieker Nokia 3310 en een derde met een fan van heavy metal, wat een geliefd muziekgenre in Finland is.

Petra Theman, voorlichter van het Finse ministerie van Buitenlandse Zaken, vertelt: „De Finnen zijn van de heldere communicatie, niet van de small talk. Eigen emoji’s waren de volgende stap. Met de sauna-emoji kun je zeggen: ik zit in de sauna. Maar je kunt het ook gebruiken als ‘heet’. Bijvoorbeeld: „Hoe was dat meisje? Heet.” Vanaf 1 december zijn de emoji’s te downloaden in appstores. (NRC)