Sesamstraat ’s middags niet meer op publieke zender

Het kinderprogramma verhuist van NPO1 naar een themakanaal.

ANP / Ade Johnson

Sesamstraat verhuist per 1 januari van de middag op NPO 1 naar het themakanaal NPO Zappelin Xtra. Dat bevestigt de NPO op Twitter.

Twitter avatar PubliekeOmroep NPO Sesamstraat zal vanaf 1 jan in de middag te zien zijn op Zapp Xtra en de Zapp app. In de ochtend zie je het op Zappelin.

Sesamstraat zal ‘s ochtends op televisie te zijn, via de app en via Zappelin Xtra. Dat kanaal is voor iedereen met digitale tv te ontvangen en kan ook via internet worden bekeken.

Volgens Spreekbuis.nl heeft de beslissing te maken met de verhuizing van het programma Tijd voor Max van Omroep Max, dat voortaan tussen 17:00 en 18:00 uur te zien zal zijn.

De eerste aflevering van Sesamstraat werd in de Verenigde Staten in 1969 uitgezonden. Sinds 1978 wordt er een Nederlandse variant gemaakt. Die wordt dagelijks uitgezonden.

Op Twitter reageren veel mensen op de keuze van de NPO:

Twitter avatar Jan_Kooijman Jan Kooijman Ik zeg: Kamervragen en burgerinitiatief
#SesamstraatMoetBlijven https://t.co/Kqktyr2pqq
Twitter avatar ErikvanBruggen Erik van Bruggen Sesamstraat moet blijven! #Sesamstraatmoetblijven #NPO1 kom bij zinnen!

Meneer Aart reageert geschrokken

Aart Staartjes, die eerder al in actie kwam omdat het uitzendtijdstip van Sesamstraat werd vervroegd, reageert tegenover HP/De Tijd geschrokken op het nieuws. Hij speelt al sinds 1984 de rol van Meneert Aart in Sesamstraat.

“Wat vreselijk. Met een verhuizing naar een themakanaal draaien ze het programma de nek om. Ik heb zoiets als dit wel gevreesd natuurlijk. Ik heb nog niet zo lang geleden inlichtingen proberen te winnen bij de NPO over het voortbestaan van Sesamstraat, maar ik kreeg botweg geen antwoord. Dat had me natuurlijk al aan het denken moeten zetten.”

Een compilatie van Sesamstraat:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=CXVM_BGy9Qo
Sesamstraat in 1983:

Sesamstraat in 1990: