Rotterdamse raad stemt in met omstreden collectiegebouw

Het depot van Boijmans Van Beuningen is begroot op 73 miljoen.

Rotterdam krijgt een Collectiegebouw, een gezichtsbepalend depot voor Museum Boijmans Van Beuningen, dat ook opengaat voor publiek. Het is begroot op ruim 58,5 miljoen euro en komt te staan in het Rotterdamse Museumpark.

De Rotterdamse gemeenteraad stemde donderdagavond in met de bouw. Deze week nog waarschuwden 37 landschapsarchitecten de gemeente in een open brief voor aantasting van het park. Ook omwonenden, liefhebbers van het park en naburige musea hebben bezwaren laten horen.

Politiek leek het Collectiegebouw lange tijd geen meerderheid te halen. Leefbaar Rotterdam, met 14 zetels de grootste fractie, had twijfel over “nut en noodzaak” van het gebouw. De partij was gerustgesteld doordat de gemeente geen eigenaar wordt van het gebouw, maar huurder.

PvdA: fractie verscheurd

Elf van de 45 raadsleden stemden uiteindelijk tegen: de SP, de Partij voor de Dieren, vier raadsleden van PvdA, een van Nida en een raadslid van D66. De PvdA gaf aan dat de kwestie de fractie had “verscheurd”, zegt onze medewerker John Bijl, die in het stadhuis aanwezig is.

Twitter avatar johnbijl John Bijl Collectiegebouw komt er. Tegen waren SP, Dieren, vier leden van PvdA, een Nida en een D66. #raad010 #latertje
    • Gretha Pama