Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Oplaaiend geweld Burundi na herverkiezing president

Sinds de omstreden herverkiezing, drie maanden geleden, zijn er zeker 198 mensen omgekomen.

Door vele gevechten in Burundi's hoofdstad Bujumbura zijn in de afgelopen drie maanden zeker 198 mensen omgekomen.
Door vele gevechten in Burundi's hoofdstad Bujumbura zijn in de afgelopen drie maanden zeker 198 mensen omgekomen. Foto Dai Kurokawa/ EPA

Honderden inwoners van Bujumbura, de hoofdstad van Burundi, zijn op de vlucht geslagen vanwege het aanhoudende geweld. Vandaag vielen door gevechten vier doden.

In het Centraal-Afrikaanse land zijn sinds de omstreden herverkiezing van president Pierre Nkurunziza, eind juli dit jaar, zeker 198 doden gevallen. Zo meldt persbureau AP op basis van cijfers van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties.

In strijd met de grondwet stelde Nkurunziza zich kandidaat voor de derde termijn als president. Hij won de verkiezingen met 69,4 procent van de stemmen. Zowel de Afrikaanse Unie als het Westen riepen op tot uitstel van de verkiezingen.

Meer dan 200.000 mensen op de vlucht

Sinds afgelopen zaterdag zijn er dertien doden gevallen door straatgevechten. Veel van de gevechten vinden plaats in de wijken Mutakura and Cibitoke, die bekend staan om verzet tegen de herverkiezing van Nkurunziza.

Volgens AP zijn aanhangers van Nkurunziza in gevecht met supporters van de oppositiepartijen. Daarnaast maken leden van de veiligheidsdienst actief jacht op oppositieleden, een groot aantal van hen zijn gedood. Maar ook een voormalig chef van de veiligheidsdienst, tevens bondgenoot van de president van Burundi, behoort tot de slachtoffers.

Het geweld treft vooral gewone burgers uit de hoofdstad Bujumbura. Hun lichamen worden gedumpt ver van hun woonplaats. Door de politiek onrustige situatie zijn al zeker 200.000 mensen op de vlucht geslagen. President Nkurunziza geeft de Burundezen een ultimatum gesteld om in de komende vijf dagen alle wapens in te leveren, anders worden ze gezien als vijanden van de staat.

Grote internationale bezorgdheid

Vanwege dit ultimatum is er grote internationale bezorgdheid dat Burundi een explosie van geweld gaat meemaken. De Amerikaanse ambassadeur van de Verenigde Naties, Samantha Power liet vandaag weten:

“De Verenigde Staten zijn gealarmeerd door het stijgende geweld in Burundi en gevaarlijke onverantwoordelijke retoriek van de regering, loyale milities, gewelddadige antiregeringsbewegingen en criminele elementen”.

De Amerikaanse president Obama zei vorige week dat Burundi te weinig progressie boekt richting een goed functionerende rechtstaat waardoor het land niet langer mag profiteren van vrijhandelsverdragen met de Verenigde Staten. Obama is kritisch over het hardhandige optreden richting de oppositie en de vele moorden die plaatsvinden in Burundi.