Nederlandse muntenmaker KNM staat op omvallen

De organisatie is door het ministerie van Financiën onder verscherpt toezicht gesteld. Een miljoenenverlies dreigt.

Het Grootzegel van Zijne Majesteit Willem-Alexander Koning der Nederlanden dat gepresenteerd werd tijdens de viering van 200 jaar Hoge Raad van Adel. De munt is vervaardigd bij de Koninklijke Nederlandse Munt. Foto ANP - Lex van Lieshout

Het bedrijf Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) staat op omvallen. De organisatie is door het ministerie van Financiën onder verscherpt toezicht gesteld, schrijft de Volkskrant op basis van interne stukken.

Bestuursleden stappen op

De muntenmaker is volgens de krant in een diepe crisis beland door interne wanorde en een mislukt commercieel avontuur in Chili. Directeur Maarten Brouwer zal vandaag, onder druk van het ministerie, zijn vertrek bekendmaken. Het ministerie van Financiën is de enige aandeelhouder van het Utrechtse muntenhuis. KNM slaat sinds 1807 de Nederlandse (euro)munten.

Update 10.05 uur:
De CFO van KNM was al opgestapt. Zojuist maakte ook topman en ‘muntmeester’ Maarten Brouwer bekend dat hij begin 2016 vertrekt.

Miljoenenverlies

Redacteur Philip de Witt Wijnen schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad:

“Het bedrijf was vorig jaar niet in staat de vaste afdracht van de zogeheten nominale waarde van de in 2014 in omloop gebrachte euromunten te betalen aan de Nederlandse staat. Al in april van dit jaar waarschuwde het ministerie van Financiën dat gebrek aan liquiditeit van KNM de continuïteit van het bedrijf op het spel zette. Omdat de aandeelhouder niet wilde dat KNM zou omvallen, besloot men eerder dit jaar al om niet ‘op zeer korte termijn’ op afbetaling aan te dringen. Hoewel het niet de bedoeling was ‘om als bankier van KNM op te treden’.”

Over de jaren 2014 en 2015 dreigt een miljoenenverlies maar dankzij de coulance van Financiën, dat nog zeker 18 miljoen tegoed heeft van het munthuis, blijft de staatsdeelneming voorlopig overeind. Volgens een interne notie van Financiën uit april 2015 betekent een faillissement “een strop van vele miljoenen euro’s”.

Chileens avontuur deels oorzaak van de crisis

De financiële crisis is deels ontstaan door een mislukt commercieel avontuur in Chili. Als compensatie voor de teruglopende inkomsten uit Nederland (zo is bijvoorbeeld de productie van 1- en 2-eurocentmunten weggevallen) wist het muntenhuis in 2013 een flinke order binnen te halen voor het slaan van 850 miljoen Chileense peso’s. Die opdracht verliep moeizaam: een nieuwe verpakkingsmachine werkte niet goed en door ‘oxidantvlekjes’ kwamen de munten niet langs de Chileense inspectie. KNM was verplicht om boetes te betalen vanwege wanprestatie.

In een brief die staatssecretaris Eric Wiebes vandaag naar de Kamer stuurt, staat dat de grootste financiële zorgen ‘onder controle’ zijn. Toch weigert de accountant nog steeds de jaarrekening van 2014 goed te keuren.