Nederlands schip Discovery staakt zoektocht MH370

Het schip moet terug naar het vasteland, een tocht die zes dagen zal duren.

De Fugro Discovery, een van de schepen die in de Indische Oceaan zoekt naar het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines. Foto: Fugro

Het Nederlandse schip Discovery moet de zoektocht naar de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines onderbreken. Een van de bemanningsleden heeft vermoedelijk een blindedarmontsteking en moet terug naar het vasteland voor zijn behandeling.

Volgens het verantwoordelijke agentschap JACC keert het schip terug naar Australië. Die tocht duurt ongeveer zes dagen. De Discovery was in de Indische Oceaan op zoek naar sporen van de spoorloos verdwenen MH370.

Brokstukken op Réunion aangespoeld

In augustus spoelden brokstukken aan op het eiland Réunion, dat ten oosten van Madagaskar ligt. De brokstukken bleken na onderzoek van de MH370 te zijn.

Al sinds vlucht MH370 van de radar verdween - nu ruim anderhalf jaar geleden - werd intensief gezocht naar sporen van het toestel. Die zoektocht leverde tot twee maanden geleden niets op. De brokstukken die toen werden gevonden lagen op zo’n vierduizend kilometer ten westen van de laatst bekende locatie van het vliegtuig. Het is goed mogelijk dat golfstromen de stukken over deze afstand hebben meegevoerd.

Toestel had 239 inzittenden

Vlucht MH370 verdween op 8 maart 2014 van de radar tijdens een vlucht van Kuala Lumpur (Maleisië) naar Beijing (China). Waarschijnlijk stortte het toestel met 239 mensen aan boord neer op een afgelegen locatie in de Indische Oceaan, op zo’n 1800 kilometer van de zuidwestkust van Australië.

    • Carlijn Vis