Mosterdgas gebruikt bij gevechten IS en rebellen Syrië

Ten minste twee mensen zijn in augustus blootgesteld aan de chemische stof.

een Syrische soldaat van het oppositieleger.
een Syrische soldaat van het oppositieleger. Foto Thaer Mohammed / AFP

Bij gevechten tussen Islamitische Staat (IS) en rebellen in augustus in Syrië, is mosterdgas gebruikt. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een rapport van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Uit een samenvatting van het rapport, dat Reuters ingekeken heeft, blijkt dat ten minste twee mensen op 21 augustus zijn blootgesteld aan mosterdgas. Volgens een van de onderzoekers is het “zeer waarschijnlijk” dat de effecten van de chemische stof hebben geresulteerd in de dood van een baby.

Bevestiging aanwezigheid mosterdgas in Syrië

Het verslag van de OPCW geeft volgens Reuters de eerste officiële bevestiging dat er mosterdgas in Syrië aanwezig is, sinds de vernietiging van de chemische wapens 1,5 jaar geleden. Toen bereikte Syrië met de internationale gemeenschap en deal om het chemische arsenaal te laten ontmantelen in het buitenland, aangezien de situatie in Syrië zelf te gevaarlijk was. Het ging om een voorraad van 1.300 ton.

De Nederlandse Sigrid Kaag leidt sinds oktober 2013 de missie die het Syrische gifgas moet opruimen.

Ook in Irak mosterdgas gebruikt

Vorige maand kwam het nieuws naar buiten dat er in augustus ook gifgas is gebruikt in Irak bij gevechten tussen de Koerdische Pesmerga en IS. Bloedtesten die werden afgenomen bij Koerdische strijders toonden “tekenen van mosterdgas”, aldus het Koerdische ministerie.