Mislukte liquidatie, slachtoffer uit entourage Holleeder

Foto ANP

"Daar liepen ze”, zegt een getuige van de schietpartij. Hij wijst met zijn vinger naar een parkeerplaats tussen twee grote flats. Achter de flats in het Diemense Scheepskwartier varen grote schepen over het Amsterdam-Rijnkanaal de avond tegemoet.

Aan de achterkant van de flats ligt een grijze Opel stationwagon. De bestuurder is 's middags rond een uur bijna de sloot ingereden op de vlucht voor twee mannen die hem onder vuur hadden genomen. De man werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis maar was volgens de politie bij bewustzijn.

Het slachtoffer is volgens televisiezender AT5 en dagblad Het Parool Peter R., een bekende in de Amsterdamse onderwereld. Peter R. was bevriend met Stanley Hillis, een kopstuk uit de Amsterdamse onderwereld. Hillis werd in 2011 doodgeschoten op Amsterdam-Oost, hemelsbreed nog geen vijf kilometer verderop.

Het 44-jarige slachtoffer zou volgens Het Parool ook bevriend zijn geweest met een ander slachtoffer van onderwereldgeweld: Lucas Boom. Hij werd dit voorjaar voor het schoolplein van zijn zoontje in Zaandam met veel wapengeweld geliquideerd. Boom werd voor zijn dood regelmatig gezien met Willem Holleeder.

En, om de cirkel rond te maken, Holleeder en Hillis waren sinds het begin van deze eeuw partners in crime. Zij zouden samen vastgoedhandelaar Wim Endstra hebben afgeperst. Holleeder werd daarvoor veroordeeld.

Dat iemand uit de entourage van Hillis en Holleeder uitgerekend wordt beschoten in de week dat een drietal verdachten van de moord op Endstra terechtstaat, is waarschijnlijk gewoon toeval. Vragen over motief of achtergrond van de schietpartij kan of wil de politie niet beantwoorden. De identiteit van de verdachte wil een politiewoordvoerder bevestigen noch ontkennen.

Het begint te regenen als de man die die met de politie sprak wegloopt bij het lint. Hij wil wel vertellen wat hij gezien heeft, op voorwaarde dat hij niet met zijn naam in de krant komt. "Ik hoorde knallen”, zegt hij.

"Ik dacht dat het vuurwerk was maar het ging zo lang door dat ik door het raam naast de deur naar buiten keek.”

Het was tussen half een en een uur, herinnert de man zich. "Ik had een afspraak en moest bijna weg. Toen ik naar buiten keek zag ik twee mannen op en neer rennen voor de flat waar ik vanuit mijn huis op uitkijk. Ze waren gekleed in zwarte kleren, en zagen eruit als bewakers of beveiligers. De een had een petje op en de ander een bivakmuts”, vertelt hij.

"Opeens liepen ze naar achter waar nog meer geschoten werd. Daarna kwamen ze terugrennen in de richting van de straat waar ze in een Volkswagen Polo of Golf stapten. Het leek erop alsof ze een kogelvrij vest aanhadden. Heel snel daarna kwam de politie met piepende banden de straat inrijden”, zegt hij. De man praat rustig maar is naar eigen zeggen wel geschrokken.

"Het komt wel heel erg dichtbij zo. Dit zijn we hier niet gewend.”

Als hij is uitgepraat komt de politieagente met wie de getuige eerder sprak met een aantal rechercheurs in burger nogmaals langs. Ze vragen naar zijn buurman.

Verderop staat een groep agenten van het calamiteitenteam te wachten tot de forensische recherche klaar is met het sporenonderzoek. Zij kijken naar een witte container, het is een mobiel kantoortje waar sporen worden verwerkt.

"Straks komen er duikers”, zegt de chauffeur van een enorme vrachtwagen waarmee het calamiteitenteam is aangekomen. Hij legt uit dat in zijn vrachtwagen alles zit dat de politie nodig kan hebben bij een moord.

"Wij hebben wel dertig lampen in die vrachtwagen liggen. Die zetten we straks op zodat de duikers zien wat ze doen.”

Pas daarna komen de agenten in actie om de beschoten auto uit de sloot te halen en af te voeren. "Wij zijn hier nog wel even bezig.”

    • Jan Meeus