Margje redt zieke plantjes en nu ook dakloze Jan

„Ik geef liever dan ik krijg”, zegt Margje. Ze redt zieke plantjes van het vuilnis, leert een Somalische vluchteling boodschappen doen en neemt nu ook de dakloze Jan in huis. „Een flink links vrouwtje” noemt hij haar.

Na de relatiekomedie Fiftyfifty, schreef columniste Aaf Brandt Corstius opnieuw een vermakelijke komedie op maat voor topacteurs Lies Visschedijk en Marcel Musters. Deze keer gaat het om weldoen met Visschedijk als überzorger Margje en Musters als haar nieuwste ‘projectje’. Hun noodzakelijke gesprekjes lopen over van ongemak. De schunnige opmerkingen van Jan beantwoordt Margje met al even vervelende politieke hypercorrectheid.

De kersverse huisgenoten liggen qua persoonlijkheid mijlenver uiteen, wat de acteurs nog eens smakelijk uitvergroten met vlot en geestig spel. Musters hangt daarbij uitgezakt op de bank, terwijl Visschedijk nerveus het decor van trieste plantjes sproeit.

In het gekibbel agendeert Brandt Corstius ook interessante mechanismen achter hulpverlening. Wie wie helpt is niet altijd even duidelijk en misbruik ligt bij beide partijen op de loer. Helpt Margje een man zonder huis of helpt Jan een vrouw zonder man? De uitwerking van die discussie is trouwens niet bijzonder scherp of confronterend. Er mag in deze vrolijke komedie vooral gelachen worden.

    • Joke Beekcmans