Oud-Sotheby’s medewerker begint eigen veilinghuis

Oud-Sotheby’s-medewerker Peter Paul Guthman is met vermogensbeheerder Roderick Preys veilinghuis Art Europe Auctions begonnen. De oprichters streven naar een veilinghuis dat opereert tussen Christie’s en de lokale Nederlandse veilinghuizen.

Op de eerste veiling, op 13 december in Amsterdam, biedt Art Europe 175 kunst- en gebruiksvoorwerpen aan, van schilderijen van oude meesters tot een hightech design stoel van ontwerper Ron Arad. De gemiddelde richtprijs per kavel bedraagt zo’n 10.000 euro. Art Europe is van plan op diverse locaties in Europa veilingen te gaan organiseren. Bij het bedrijf, dat voorlopig gevestigd is op het Lange Voorhout in Den Haag, werken nu zes mensen vast, de meeste met een verleden bij Sotheby’s of Christie’s. Vijftien kunst- en antiekexperts gaan het bedrijf adviseren. Het nieuwe veilinghuis brengt verkopers en kopers beduidend lagere commissies in rekening dan de grote veilinghuizen. Guthman: „We willen geen prijsvechter zijn. Maar de tarieven kunnen gewoon lager. (NRC)