Kijken: deze jongen steelt duizelingwekkende uitzichten

Om ze met duizenden volgers te delen op zijn Instagramaccount.

De benen van Victor Thomas bungelen regelmatig boven angstaanjagende hoogtes.
De benen van Victor Thomas bungelen regelmatig boven angstaanjagende hoogtes. Een still uit de korte documentaire Vic Invades

Liefhebbers van urban exploring, ook wel urbexing genoemd, beschouwen de stad als een speeltuin. Ze maken er een sport van om mooie foto’s of video’s te maken van donkere metrogangen, gevaarlijke spoorlijnen of het uitzicht vanaf wolkenkrabbers.

Zo ook de New Yorkse Victor Thomas , over wie The New York Times een korte documentaire publiceerde. De Australische filmmaker Matthew Bate stuitte op het Instagramaccount waar Thomas foto’s van zijn avonturen deelt met ruim zestienduizend volgers.

Meekijken over de rand

De filmmaker raakte geïntrigeerd door het spanningsveld waarin de jongen zich begeeft: hij overtreedt de wet om mooie dingen te maken. Hoewel Thomas en zijn urbexende vrienden geen materiële  schade aanrichten, zag de filmmaker raakvlakken met grafittikunstenaars in het illegaal gebruiken van de omgeving om creatief bezig te zijn. Thomas beschrijft zichzelf als de Robin Hood van de fotografie, die bijzondere uitzichten van een beperkte groep mensen steelt en ze deelt met de rest van de wereld

In de korte film vertelt Thomas over de gevaren, gearresteerd worden en over uitzichten die volgens hem ‘iedereen zou moeten zien’. We zien hem op een schuin dak naar de rand glijden totdat zijn benen boven een angstaanjagende diepte bungelen en we houden ons hart vast.

When you stop doing things for fun you might as well be dead.

Een foto die is geplaatst door #Invades🔑 (@vic.invades) op

Living Advertisement. #invades🔑

Een foto die is geplaatst door #Invades🔑 (@vic.invades) op

    • Liza van Lonkhuyzen